Универзитет у Београду међу првих 300 на Шангајској листи

На престижној Шангајској листи, која је ноћас објављена, Универзитет у Београду нашао се између 201. и 300. места и тако задржао прошлогодишњу позицију.

Из региона још само Универзитет у Љубљани је у групи од 401. до 500. места, док универзитета из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Македоније нема на листи.

Међу првих десет универзитета на Шангајској листи су осам америчких и два британска универзитета.

Најбољи светски универзитет је Харвард, затим Станфорд, Кембриџ, МИТ, Беркли, Принстон, Оксфорд, Колумбија, Калифорнија и Универзитет у Чикагу.

Шангајска листа, коју сваке године објављује Универзитет Ђао Тонг из Шангаја, једна је од најутицајнијих листа која рангира најбоље универзитете у свету, њих 500.

Кључни критеријуми за рангирање универзитета су број објављених научних радова у међународним часописима, цитираност, број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља који су похађали универзитет или на њему раде.

Листа је неформална, али ствар је престижа бити на њој, јер обухвата само два одсто светских универзитета.

Универзитет у Београду се први пут нашао на листи 2012. године, када је сврстан у групу универзитета који заузимају између 401. и 500. места.

Универзитети у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу нашли су своје место на Шангајској листи по областима, која је објављена пре нешто више од месец дана.

"Ова четири факултета су стављена на ову престижну листу што је пре свега признање високом школству ове наше Србије. Држава у самом буџету не издваја баш толико пара, а ипак смо достигли изузетан ниво у обазовању и науци", наводи Срећко Трифуновић, декан Природно-математичког факултета у Крагујевацу.

Добар глас се надалеко чује, па се очекује више страних студената у Србији.

"Универзитет који се нашао на тој листи је синоним за квалитет и они ће радо долазити, па очекујем да ћемо имати све више студената, а оно што ми морамо јесте да се припремимо да имамо што више студијских програма на енглеском језику и што више професора и сарадника који могу да предају на енглеском језику", сматра Весна Мандић, помоћница министра за високо образовање.

Проректорка Поповић: Ако се не промени финансирање, почеће пад

Универзитет у Београду и ове године је на Шангајској листи између 201. и 300. места, али када се анализирају сви критеријуми рангирања, види се да је то бољи пласман у односу на прошлу годину, рекла је проректорка за међународну сарадњу УБ Иванка Поповић.

"Језичак на ваги који је превагнуо да будемо за јоту бољи него прошле године у комплетном скору је цитираност радова математичара. Уз професора Стојана Раденовића имамо добру цитираност и професора Зорана Каделбурга", рекла је проректорка Поповић.

Она је нагласила да је укупан број радова факултета и института и све бољи њихов квалитет допринео да УБ буде добро позициониран на престижној листи најбољих 500 светских универзитета.

"Међутим, стално подсећам да ћемо без адекватног финансирања почећети да падамо на листи. Ако се нешто не промени у финансирању науке, не можемо очекивати да останемо на тој листи", објаснила је она.

Као пример навела је земље у региону, од којих је само Универзитет у Љубљани на листи, док је Универзитет у Загребу испао са листе баш зато што је дошло до проблема у финансирању науке.

"Морамо имати сигуран оквир у финансирању науке, да се обезбеди миран и несметан рад научника", нагласила је она.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 18. авг 2017, 15:32)
Dusanka [нерегистровани]

Ne živi čovek samo o hlebu

Tamo gde može. Ali ima nauke koja sa privredom nema veze.

(уторак, 15. авг 2017, 17:24)
anonymous [нерегистровани]

Uz radove

Treba vise da vidimo saradnju nauke i privrede u realizaciji novih i primjenjivih programa za tržište

(уторак, 15. авг 2017, 09:18)
anonymous [нерегистровани]

Lista

To je za svaku pohvalu, ali bilo bi lepo da se objavi i statistika o broju naucnih radova koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja. Ljudi i fakulteti sa Univerziteta u Beogradu koji daju naveci broj radova zasluzuju da se za njih cuje i u sirim krugovima.