Нови подвиг хирурга у Ургентном центру у Београду

Први пут је у Ургентном центру у Београду одстрањен редак тумор на кичменом стубу. Четрдесетогодишњи пацијент се добро осећа и ускоро ће моћи да шета.

Четрдесетогодишњег Мирослава јутрос су прво обишли ортопеди који су и јуче били уз њега дуже од четири сата, колико је трајала операција. Постоперативни ток иде добро, тако да је и екипа РТС-а добила одобрење да разговара са пацијентом.

"Дуго се већ мучим, три месеца нисам могао да станем на ноге. Страх увек постоји, али када човек има једину опцију, мора да буде храбар. И доктор је херој који гледа сваки дан људима да помогне да квалитет живота буде бољи", прича Мирослав Симовић из Београда.

На челу тима је млади ортопед, за кога кажу и да је нада наше спиналне хирургије, коме је то и прва интервенција такве врсте. Др Славиша Загорац је за РТС рекао да је реч о младом пацијенту ком је пре две године оперисан редак тумор жучних путева и јетре.

"Операција је тад добро прошла, али пре годину дана појавили су му се болови у лумбалном делу кичме и дијагностичке процедуре су показале да је реч о метастази на четвртом лумбалном пршљену", рекао је др Славиша Загорац.

Према његовим речима, ти болови су пацијента свакодневно оптерећивали – није могао ни да спава ни да седи.

"После градирања тумора, ми смо се одлучили за операцију која је подразумевала са задње стране приступ, стабилизацију једног нивоа изнад и испод поломљеног пршљена, који је захватио тумор. Затим је урађена аугментација или убризгавање коштаног цемента у пршљен са циљем стабилизације пршљена и урађена је редукција тумора", рекао је др Славиша Загорац.

Проф. Горан Тулић, начелник Ортопедије Ургентног центра, истиче да је овај подвиг још један корак у нечему што је наш концепт већ неколико година.

"Ортопедија је од почетка године имала више од 1.450 пријема и скоро 900 операција. Увели смо неке процедуре које су у нашим условима заиста нове, посебно када је реч о хирургији кичме и хирургији карлице. Успели смо да користимо све модерне имплантате, технологије", навео је проф. Горан Тулић.

Према његовим речима, Ортопедија УЦ се труди да постигне један ниво који би се могао назвати модерним нивоом ортопедске трауматологије.

У операцији су учествовали и неки млади хирурзи који су недавно добили посао, а у плану је, каже проф. Горан Тулић, да још неколико њих добије стално запослење.

"То је део концепта запошљавања младих људи с обзиром на то да је хирургија таква струка која мора да буде зановљена не само по имплантатима и технологија, већ и по кадру", нагласио је начелник Ортопедије Ургентног центра.

Мирослав се добро опоравља, током дана почео је да седи, а већ сутра ће моћи да устаје, хода и шета. Наредних дана очекује се да буде отпуштен на кућни опоравак.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво