Шта предвиђа Закон о грађевинским производима?

Нацрт Закона о грађевинским производима ушао је у јавну расправу, а тај пропис требало би да спречи продају и коришћење, односно уградњу материјала опасних по здравље и лошег квалитета, попут оних употребљених у такозваним смрдљивим зградама на Новом Београду. Сви материјали мораће да буду сертификовани, укључујући и оне увозне. Прописи у овој области нису усклађивани од осамдесетих година прошлог века.

Због увезених грађевинских материјала који су на декларацији имали већи квалитет од стварног, трпели су домаћи произвођачи којима је то била нелојална конкуренција.

"Нов закон нама апсолутно иде у корист јер ће елиминисати сву нелојалну конкуренцију на тржишту, која је до сада пословала ван правила и прописа. Ми апелујемо на његову примену, контролу и пре свега на оштре санкције за све оне који се не буду придржавали закона јер, уколико нема санкција, нове уредбе губе смисао", објашњава Јована Никчевић из Керамике Кањижа. 

Увозници траже да се потврде квалитета ЕУ за грађевинске производе само преведу на српски језик, да не би сертификовањем увећали трошкове.  

"Ми имамо што се тиче система сиве градње око 1.000 до 1.500 производа које стављамо у промет овде на тржиште, којима се праве склопови. Уколико будемо морали да сертификујемо то, то је огроман новац, па нека буде и 50 евра по једном сертификату", каже Горан Стојиљковић из "Кнауф Србија". 

У Министарству грађевине разматрају које прописе треба применити одмах, а за које је могуће одложити примену до припреме.

"Биће додатни напор и у финансијском смислу да се уведу одређени стандарди, али то је оно што поспешује безбедност тих производа и ту заиста не може бити компромиса", сматра помоћница министра грађевине Јованка Атанацковић. 

У зависности од врсте производа, постојаће четири врсте сертификације. Нови закон донеће и нове изазове за лабораторије и институте који ће се кандидовати за сертификациона тела. У Институту за испитивање материјала кажу да ће новим законом имати мање посла на испитивању квалитета, а више на сертификацији. 

"Наредни период за нас ће бити тежак, јер треба да одржимо, да кажем нашу производњу, нашу основну делатност на високом нивоу и да одрадимо све оно што је потребно за нову регулативу", истиче директорка Центра за материјале Института за испитивање материјала Загорка Радојевић. 

Јавна расправа о Закону о грађевинским производима биће завршена до краја месеца, кажу у ресорном министарству, а очекује се да закон буде усвојен у Влади и изгласан у парламенту у јесењем заседању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара