Како ће српско-мађарске бициклистичке стазе утицати на живот људи

Европска унија је одобрила српско-мађарски пројекат оптимизације прекограничног саобраћаја изградњом бициклистичких стаза између Суботице и два насеља у Мађарској. Екипа РТС-а истраживала је како ће то утицати на живот људи у пограничном појасу.

Бицикл је омиљено превозно средство на северу Бачке и југу Мађарске. Ту чињеницу искористили су Суботица и насеља Ашотхалом и Томпа у Мађарској, јер им је одобрено 2,2 милиона евра из Брисела за бициклистичке стазе које ће повезивати та места.

Акош Ујхељи из Суботице, руководилац пројекта, каже да тим пројектом желе да повећају безбедност саобраћаја бициклиста у том региону.

"Желимо да унапредимо туризам и желимо да смањимо време чекања на граничним прелазима Келебија и Бачки Виногради", каже Ујхељи.

У насељу Келебија, крај истоименог граничног прелаза, кажу да су одобрена средства плод петогодишњег мукотрпног рада на изради и реализацији пројекта којим ће то насеље и Бачки Виногради за две године добити осам километара нове бициклистичке стазе.

Иштван Антал, председник Месне заједнице Келебија, каже да ће лакше и брже прелазити границу пошто колима некада треба много чекати, а са бициклом то прође "зачас".

Бициклисти из Келебије радују се новој стази, јер је коловоз према граничном прелазу Келебија често оптерећен колонама аутомобила и камиона.

"Станујем недалеко од границе и увек идем бициклом преко, а сада ће бити још боље, вероватно", каже Синиша Анђелковић, становник Келебије.

Новом бициклистичком стазом поред Келебијског пута љубитељи двоточкаша ће брже и безбедније стизати до пријатеља и родбине у Мађарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво