Директорат цивилног ваздухопловства: "Ер Србија" поступила по приручнику

У случају аутистичног детета којем је забрањено да уђе у авион за Тиват 6. августа, "Ер Србија" је поступила у складу са приручником и није било повреде закона, саопштио је Директорат цивилног ваздухопловства Србије.

Директорат је 10. августа започео ванредни инспекцијски надзор над авио-превозником "Ер Србија" и аеродромом "Никола Тесла", као и пружаоцем услуга земаљског опслуживања "Air Serbia grounding services", а у вези са догађајем приликом регистрације путника за лет "ЈУ 184" са полетањем за Тиват, 6. августа у 17:05.

"Током ванредног инспекцијског надзора утврђено је да је авио-превозник поштовао одредбе процедура наведених у приручнику, као и да није било повреде Закона о ваздушном саобраћају и Закона о облигационим и основама својинско-правних односа у ваздушном саобраћају", наводи Директорат у извештају.

У току ванредног инспекцијског надзора извршен је и увид у записе из резервационог система који користи авио-превозник где је утврђено да резервација путника коме је ускраћено укрцавање није садржала информацију да се ради о путнику са посебним потребама.

Директорат подсећа да сви путници имају право да приликом резервације карата пријаве путовање и лица са специјалним потребама како би таквим лицима били омогућени услови за прихват и приоритетно укрцавање у ваздухоплов.

Током инспекцијског надзора извршен је увид у процедуре авио- превозника у којима је описан поступак који примењује авио-превозник у случају пријема на лет путника са специјалним потребама.

Сходно наведеним процедурама, приликом регистрације путника за лет, лице које врши ту регистрацију дужно је да изврши прелиминарну процену путника за лет, што је и учињено, а о чему је обавештен шеф смене заступника авио-превозника, који је поштујући наведену процедуру, заједно са путником и пратиоцем отишао до дежурног лекара на аеродрому "Никола Тесла".

Лекар је извршио процену спремности путника за лет и утврдио да путник у датом тренутку и стању није био спреман за лет.

Након извршене процене лекара, представник авио-превозника на аеродрому донео је одлуку да се путнику ускрати укрцавање у ваздухоплов, наводи Директорат.

Сину историчара Чедомора Антића на аеродрому "Никола Тесла" у Београду у недељу, 6. августа, није било дозвољено да се укрца у авион на лету до Тивта да не би, како је објашњено у компанији "Ер Србија" узнемирио остале путнике.

У компанији "Ер Србија" рекли су за Новости да жале због непријатности кроз коју је прошла београдска породица и наводе да је "одлука да се младом путнику не дозволи укрцавање у авион донета након што је постао веома узнемирен и почео да се понаша агресивније док је чекао у реду за пријављивање на лет".

Отац малишана, Чедомир Антић, каже да је одлучио да правду потражи на суду, а тај су инцидент као апсолутно дискриминаторски осудили председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић и Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић, као и медији и јавност.

Медији су пренели и да је дечак до сада путовао авионом више пута и да му ниједна авио-компанија није забранила улазак у авион, нити је постављала посебне услове због његовог стања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи