Безбеднија вожња уз правило "две секунде" и везивање појасева

За нама је црни викенд, када је реч о саобраћају. У две саобраћајне несреће јуче на ауто-путу Београд–Ниш погинуле су две особе, а девет је повређено. Лето је иначе, због одмора и великог броја путника критично за саобраћај, а из Комитета за безбедност саобраћаја упозоравају да је неопходно везивати сигурносне појасеве, и на предњим и на задњим седиштима, као и држати безбедно одстојање на путевима.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја истиче да су узроци саобраћајних несрећа грешке – или возача, или пешака, или онога ко одржава пут...

"Свака грешка у саобраћају врло скупо кошта и, уколико погрешимо, ризикујемо да погинемо, останемо инвалиди или будемо десет година у затвору", рекао је Окановић у разговору за Дневник РТС-а.

Истиче да је у периоду летњих одмора велики број возила на нашим путевима, те су и могућности полиције ограничене.

Наводи да је број погинулих смањен за десет одсто, али да то није утеха онима који остану без својих најближих.

"Морамо да схватимо да можемо да страдамо и туђом грешком, неопходно је да вежемо појас, да вежемо појасеве и на задњем седишту", истиче Окановић.

Упозорава возаче који се крећу левом, претицајном траком да се не приближавају превише возилу које се налази испред њих.

"Уколико желите да претекнете, укључите леви жмигавац, држите безбедно одстојање, а то је најмање половина од брзине којом се крећете. И вратите се у средњу траку када извршите претицање", поручио је Окановић.

Oбјаснио је да је, уколико се, на пример, крећете брзином од 120 километара на час, најмање одстојање 60 метара. За оне који имају проблем да то процене, постоји и правило "две секунде".

"Возило испред вас ће проћи поред неког објекта, саобраћајног знака. Треба да прођу бар две секунде да и ви прођете поред тог знака", каже Окановић.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи