Како заштитити усеве од града?

После неколико тропских дана у Србију је стигло осетно освежење, са чак 20 степени нижом температуром. Несумњиво је да су се многи обрадовали, али не и становници Западне Србије и Шумадије, којима је јак град и ветар уништио њиве и воћњаке. Невреме је било и у Банату, на истоку и југоистоку земље где је за 24 часа пало и до 80 литара кише по метру квадратном.

Град који је погодио околину Тополе, није могло да спречи ни стотину испаљених ракета, па пољопривредници прерачунавају штету. У селу Винчи, кажу, страдало је око 80 одсто приноса.

"Ми имамо проблем и за следећу годину јер све те родне гране које су требале да се спреме ове године за наредну годину, од тога нема ништа", каже воћар из Винче Миодраг Лазаревић.

Белело се и у атарима око Горњег Милановца, где су се у једном дану сменила два годишња доба.

Мештани села Ложањ кажу да је невреме било као усред зиме. Наводе да су усеви уништено од 80 до 100 одсто. Оштећени су и пластеници.

За ове произвођаче непогоде значе и крај сезоне. Друге су, пак, обрадовале обилне кише, које су погодовале сушном тлу и појединим културама.

"Када су у питању касне културе, мислим пре свега на јабуку, крушку, део брескве, део шљива које долазе у августу и септембру месецу, оне ће осетити ову кишу али нажалост има оних култура за које мислим да је касно. Примера ради, соја, кукуруз, кад су у питању ране сорте шљива, крушака, јабука, оне су већ завршиле своју производњу", каже агроаналитичар Драго Цвијановић.

Противградна мрежа и осигурање предуслов су за успешну производњу, сматрају у Привредној комори Србије. Ипак, свесни су да већина малих произвођача то не може да обезбеди.

"Ако размислимо да нам је за противградну заштиту, за системе наводњавања, за комплетно сређивање неког воћњака, потребно између 15 и 25 хиљада евра, онда схватамо да то не може свако себи да приушти", наводи Вељко Јовановић из Привредне коморе Србије.

Добра вест за произвођаче јесте да се већ од сутра стабилизује време. Лоша – да се идући викенд очекују падавине.

"Има услова у тој конвективној облачности да буде пљускова са кишом и грмљавином, мада је мала шанса да буде овако јаких непогода, евентуално негде кратке суградице и града", каже Драгана Броћовић из Републичког хидрометеорлошког завода.

Уместо да гледају у небо, произвођачи би заједно с државом требало да нађу решење како да заштите усеве, сматрају агростручњаци. Додају да би корисна ствар, осим противградних мрежа и осигурања, била и изградња мини-акумулација, које штите од друге непогоде-суше.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи