Град уништио воћњаке, општине утврђују штету

После неколико врелих таласа у Србију је јуче стигло освежење. Понегде не баш онако како су се мештани надали. Јака киша сливала се улицама у неколико градова, углавном, западне Србије.

Невреме праћено градом и јаким ветром погодило је јуче и Аранђеловац, Пожегу, Пожаревац, југ Баната. А град је обелео њиве и у горњомилановачким и неким драгачевским селима. Уништио је и засаде воћа у Тополи.

У погођеним селима мештани се углавном баве воћарством. Невреме је уништило и засаде шљиве, али продаја овог воћа је већ уговорена, тако да се воћари надају да ту неће бити на губитку.

Што се нектарине и брескве тиче, већ су зреле и спремне за брање али их је град покосио.

Миодраг Лазаревић, воћар из Винче, каже да је у кратком периоду пало много крупног града који је био без кише и који је много уништио.

"Није проблем само за ову годину. Проблем је и следеће године, јер све те родне гране које су требале да се спреме ове године за следећу, од тога нема ништа", каже Лазаревић.

Из РХМЗ-а, радарског центра на Букуљи, на територији општина Топола и Аранђеловац, у току невремена командовано је са 250 противградних ракета али ни то није у довољно мери помогло.

Председник Општине Топола Драган Јовановић каже да су поједини делови општине спасени, али је град направио штету у делу где се налази воће.

Општина сада покушава да направи пресек да би се утврдила штета, каже Драган Јовановић.

О висини и материјалној штети, утврдиће комисије локалних самоуправа, кажу у Сектору за ванредне ситуације у Крагујевцу.

Како кажу из Сектора за ванредне ситуације, стање у општинама Топола, Аранђеловац, као и у Крагујевцу је стабилно. После подне очекује се постепени престанак падавина, а увече и током ноћи делимично и тотално разведравање.

број коментара 0 пошаљи коментар