До краја године посао за још 1.000 медицинара

Од почетка године посао је добило 1.644 медицинских радника. До краја године запослиће се још најмање њих хиљаду, кажу за РТС у Министарству здравља.

Специјализант ортопедије са трауматологијом у Ургентном центру КЦС Никола Ђорђевић каже да је запослен за стално од марта ове године, додајући да је на то чекао тачно пет година.

"После мало више од пет година, коначно сам добио уговор на неодређено време у Центру за пластичну хирургију и наравно да сам веома задовољан што се толики труд коначно исплатио", каже Марко Јовановић из Клиничког центра Крагујевац.

Никола и Марко су само неки од лекара и медицинских сестара који су у претходном периоду добили посао. Чекање се исплатило, а жеља да раде у здравственом систему Србије коначно испунила.

"Ја сам чак имала понуду да радим у једној клиници у Немачкој, ја то нисам прихватила, јер нисам видела већу предност у односу на рад овде, истиче специјализант хирургије у Ургентном центру Сара Кајиш.

Сматра да су лекари у Србији једнако добри као у западној Европи и свету, и да има од кога и овде да учи. "Овде су ми и породица и пријатељи. Ако гледате материјални аспект, свакако да је тамо боље, али мени то није примарно, не бавим се због новца овим", поручује Кајишева.

Никола Ђорђевић сматра да је Ургентни центар КЦС најбоље могуће место где може да ради. Овде ће се видети највећи број пацијнета, најразличитија патологија", додаје Ђорђевић.

"Од малена сам маштала да будем медицинска сестра, драго ми је што радим овде", каже медицинска сестра на Клиници за гастроентерологију КЦС Маја Марковић.

"Моји планови су да останем овде у Србији, видим себе као успешну и професионалну медицинску сестру", надовезује се медицинска сестра са истог одељења Јелена Станковић.

Недавно је у Клиничклом центру Крагујевац у радни однос на неодређено време примљено 19 лекара и 40 медицинских техничара. И у овом тренутку у тој установи расписани су конкурси за нова радна места.

"Одувек сам желео да се бавим овим послом, сад ми је то и омогућено, надам се останку у овој земљи и за сада сам задовољан", каже Немања Јовановић из Центра за неурохирургију КЦ Крагујевац.

"Срећна сам што сам баш овде добила посао јер сам овде стекла прва искуства, и што могу да помогнем људима у најтежем стању", каже Ивана Јаковљевић, медицинска сестра у Центру за ургентну медицину КЦ Крагујевац.

Помоћник директора за правна питања у КЦ крагујевац Јелена Иванчевић наводи да је расписан конкурс за четири лекара на неодређено време.

"Биће примљено још 20 сестара на неодређено време, али се очекује и расписивање конкурса за 100 техничара на одређено време", каже Иванчевићева.

О ангажовању младих размишља се и у Клиничком центру Србије.

"Ми гледамо, а то је и идеја Министарства здравља и Владе Србије, да се ангажују млади људи који ће у будућности моћи да носе целокупно здравство, не само Ургентног центра и Клиничког центра Србије него и целог здравственог система", каже директор Ургентног центра КЦС у Београду Марко Ерцеговац.

"Са директорима осталих клиника правимо пресек људи који би ишли у пензију, кога би требало запослити, да немамо ситуацију као што смо је имали у прошлости", напомиње Ерцеговац.

Како РТС сазнаје, већ током септембра конкурси за нова радна места биће расписани у свим клиничким центрима, у клиничко-болничким центрима у Београду, у Институту за онкологију, али и у домовима здравља, и општим болницама. Настављају се и одобравања специјализација.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво