"Позитиван тренд на пољу смањења незапослености младих"

Министар Вања Удовичић данас је, поводом обележавања Међународног дана младих, указао на позитиван тренд који је Министарство омладине и спорта постигло у непосредној сарадњи са младима, државним институцијама и партнерима, на пољу смањења незапослености младих, јачању регионалне омладинске сарадње и партиципације младих кроз међународне волонтерске кампове.

"Млади задовољни и остварени на личном и друштвеном плану у држави која им за то ствара услове и пружа потребну подршку је визија за коју се боримо и циљ коме свакодневно тежимо", истакао је Удовичић.

Указао је да се млади још увек суочавају са тешкоћама у запошљавању и осамостаљењу, због чега ће се у наредном периоду настојати да се, заједничким радом са младима, промовише омладинско и социјално предузетништво, успоставе бизнис инкубатори и центри за унапређење предузетништва, ученичке и омладинске компаније.

"Уважавајући оквир омладинске политике Европске уније и Циљева одрживог развоја Уједињених нација до 2030. године, у непосредној сарадњи са омладином припремићемо нови Акциони план за период од 2018. до 2020. године и унапредити постојећи нормативни оквир", поручио је Удовичић.

Током реализације програма "Млади су закон", Министарство омладине и спорта је финансирало више од 1.420 омладинских ад-хок волонтерских пројеката и 154 омладинских радних акција и међународних волонтерских кампова.

У камповима уз подршку Младих истраживача Србије - Волонтерског сервиса Србије учествовало је скоро 2.000 волонтера (од тога 906 волонтера из 25 земаља) и поклонило више од 88.500 волонтерских сати, истиче се у саопштењу ресорног министарства.

Кроз целодневне програме културног и образовног карактера који се спроводе широм Србије, велики број локалних самоуправа, канцеларија за младе, омладинских организација и савеза, организоване су акције у циљу скретања пажње на питања младих и важност стварања услова за унапређење њиховог положаја.

Поводом обележавања Међународног дана младих, помоћник министра за омладину, Снежана Клашња, посетила је међународни волонтерски камп у Панчеву који је организован у оквиру осмогодишњег програма министарства "Млади су закон", и том приликом указала на вредност енергије и ентузијазма волонтера из Шпаније, Украјине, Италије, Бугарске, Француске и Србије који су се ставили у службу развоја локале заједнице и током двонедељног рада на репарирању старих бицикала и обележавању бициклистичких стаза у граду промовисали бициклизам као еколошки одрживо превозно средство и здрав животни стил.

Међународни дан младих у Србији се обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта.

Сваког 12. августа широм света државе, институције, организације скрећу пажњу на питања која утичу на положај омладине у друштву.

Сваке године Уједињене нације овај дан обележавају под одређеним слоганом, а за 2017. годину слоган гласи "Млади граде мир" (Youth Building Peace") - те је нагласак на улози младих у спречавању конфликта, одрживом развоју и миру, инклузији и социјалној правди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво