Проблеми младих у Србији

Низом манифестација данас се у Србији обележава Међународни дан младих. Истраживања показују да и ове године млади дочекују свој дан са истим проблемима као и претходних. Највећи изазов са којим се суочавају је незапосленост, а због тога чак 70 одсто младих планира да се исели из места у коме живи. Млади би требало да буду активнији, поручују надлежни.

Џепарац за кафу добијају од родитеља са којима живе на истој адреси. Разочарани су јер не могу да пронађу посао и радо би отишли из земље.

"Најчешћа потешкоћа са којом се млади сусрећу, а да их деле са нама је оно што нас све негде тишти, а то је запошљавање. Млади се често жале да немају прилика да пронађу посао или се на тај начин стручно усавршавају", каже Јелена Мићић из удружења Млади истраживачи Србије.

Више од 60 одсто младих не зарађује, али упркос томе до радне књижице већина не би преко партије, показује истраживање Кровне организације младих Србије. Они који имају посао најчешће нису плаћени више од 30.000 динара месечно. Тек шест од 100 младих зарађује више од 50.000 динара.

"Млади су иначе по Закону о младима и стратегији особе од 15 до 30 године, њихова стопа незапослености је 28,5 у 2016. а рецимо у 2013. години је била 11 пута већа. Међутим, то је и даље недовољно јер стопа незапослености младих у односу на укупну стопу становништва је два пута већа. Тако да морамо да радимо много више и да улажемо напоре на том плану", рекла је Снежана Клашња, помоћница министра омладине и спорта.

Због посла би спаковали кофере, а као нову адресу углавном помињу земље западне Европе. Мада, 19 одсто младих никада није изашло из Србије.

"Још једно питање, односно одговори на које сам ја био поприлично изненађен када сам видео резултате: Да ли мислите да би се живело боље када би Србија ушла у Еу – 'да' сматра 25 посто младих, 'остало би исто' сматра 32 посто, а 'живело би се горе' 17 посто и 'не знам' 26 посто", наводи Бобан Стојановић из Кровне асоцијације младих Србије.

Међународни дан младих установила је Скупштина УН 1999. године, а у Србији се обележава већ 10 година. И то са једним циљем – да се овога дана подсети на многе проблеме младих и потражи њихово решење.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво