Ко може да се лечи ван земље

Када су све могућности за лечењем у земљи исрпљене, наши пацијенти, пре свих деца, о трошку два државна фонда, одлазе на лечење у иностранство. У претходне три године помоћ у иностранству добило је око 1.500 људи - највише деце, а за то је издвојено 14 милиона евра. У потрази за лечењем, пацијенти у иностранство неретко одлазе и о свом трошку.

Прошле године 350 малишана шансу да се излечи имало је у иностранству. У првој половини године на лечење о трошку Републичког фонда за здарвстевно осигурање отишло је њих 279.

"Највише деце је упућено због претрансплатационе, трансплатационе  јетре плућа и коштане сржи, у Италију, Аустрију, за компликоване кард интервенције Немацка, Енглеска, Холандија, Турска", каже Верица Лазић, директор РФЗО.

Ко може да се лечи ван земље уредио је Правилник који садржи дијагнозе и списак земаља са којима сарађујемо, а стручну роцену дају и лекарске комисије. 

"Средстава има, финансијским планом, предвидели смо 600 милиона за лечење наших држављана у иностранство", каже Лазићева. 

О трошку државе у претходних неколико година највише пацијената одлазило је у Турску.

За само месец дана у Турској се лечило готово 180 пацијената из земаља бивше Југославије. О трошку Фонда могу само најмлађи. Долазе на оперативно лечење епилепсије и церебралне парализе.

Пре операције, деца пролазе неопходну анализу покрета и хода, што се проверава у специјално опремљеној соби.

"Имамо инфрацрвене камере које снимају сваки покрет док се пацијент креће, онда имамо информације графичке и тродимензиналн које дају детаљне информације о стању тог пацијента", каже  Енис Сабан из Агибадема.

Уколико се потврди дијагноза церебралне парализе, у Турској примењују процедуру селективне дорзалне ризотомије , која може да поправи стање код те деце.

"Церебрална парализа се бележи у пет на 1.000 порођаја, то је велики проценат, који се неће смањивати. Раније је то било због лоших услова у којима су се радили порођаји. Сада је квалитет неге много бољи, али и даље се дешава код вантелесне оплодње, када су вишеструки порођаји или ако је беба рођена у 27. недељи, 50 одсто њих је у ризику да има проблеме са кретањем", каже Мемет Озек, дечји неурохирург.

О трошку државе, наша децa у Турску иду и на операцију епилепсије, јер је свако треће дете отпорно на лекове.

"Ко је за операцију процењујемо тако што снимамо мождане функције како бисмо видели који део мозга је одговоран за нападе, онда урадимо танак рез да откријемо структуру промене које могу да буду разлог напада, ако се ове две информације слажу онда је кандидат за операцију. Има и пацијената са више делова који су одговорни за нападе. Онда морамо пресечемо мостове", каже доктор Озек.

Процењује се да се сваке године у свету код 180 хиљада људи открије ова болест, а најчешће се јавља у дечјем узрасту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво