АКБ: НБС признаје руководство те организације на челу са Тинтором

Народна банка Србије признала је право располагања новчаним средствима Адвокатске коморе Београд руководству коморе на челу са председником Југославом Тинтором који је изабран на изборима АКБ 13. маја, насупрот руководству на челу са Владимиром Гајићем, саопштено је из АКБ. Гајић тврди да је Тинтор јуче неовлашћено пребацио ас рачуна београдских адвоката 360.000 евра на рачун Адвокатске коморе Србије.

После вишемесечне блокаде рачуна АКБ због неспоразума у београдској комори, рачун је јуче деблокиран и одобрено је председнику АКБ Југославу Тинтору да располаже новчаним средствима.

Одлука је донета на основу дописа Народне банке Србије поводом захтева за надзор и заштиту права и интереса АК Београда, прецизира се у саопштењу.

Такође се додаје да је Пошта Србије у протеклом периоду достављала пошту искључиво председнику Југославу Тинтору коме је сада омогућено и располагање новчаним средствима на рачуну, те да се сада очекује да ће сви запослени убудуће извршавати налоге легалног руководства изабраног на скупштини 13. маја чиме би се у потпуности нормализовало функционисање АКБ и дефинитивно окончала „постизборна криза“ која траје већ пуна три месеца.

У саопштењу се истиче да су АКБ и Адвокатска комора Србије у циљу нормализације односа, заштите професије и јединства адвокатуре закључиле споразум о уређењу међусобних односа на основу којег су исплаћена сва дуговања и обустављени сви судски поступци између две коморе.

"На овај начин стављена је тачка на вишегодишњи конфликт у односима две коморе, које ће убудуће функционисати усаглашено у заштити интереса адвокатуре као самосталне и независне службе пружања правне помоћи и очувању њеног уставног положаја", напомиње се у саопштењу.

Са друге стране, адвокат Владимир Гајић, који је за предсеника АКБ изабран 10. јуна, тврди да је Тинтор јуче неовлашћено пребацио с рачуна београдских адвоката 360.000 евра на рачун Адвокатске коморе Србије.

Реч је, каже Гајић, о пљачки рачуна београдских адвоката од неовлашћеног лица, против чега ће се, додаје, АКБ борити свим правним средствима.

Гајић у допису достављеном Танјгу твди да је банка Поштанска штедионица 11. августа незаконито извршила налоге за плаћање које је добила од адвоката Југослава Тинтора, а који се, како каже, лажно представља као председник АКБ.

По његовом је налогу, додаје Гајић, с рачуна коморе Београда на рачун коморе Србије тако данас пребачено 43 милиона дидара (око 360.000 евра).

Подсећа на став банке на основу којег је и блокаран рачун АКБ, а у којем банка наводи да неће без одлуке надлежног суда извршавати налоге о располагању новцем, тврди да такве одлуке нема и да је нејасно како је банка дозволила реализацију налога и пренос новца.

Гајић наводи и да је при томе новац пребачен на рачун Адвокатске коморе Србије која, како каже, данас нема ниједан законски орган управљања, а "председник" им је Драгољуб Ђорђевић коме је правоснажном пресудом Вишег суда у Београду, како напомиње, забрањена било каква активност из надлезности председника Коморе.

Последњих неколико месеци обележили су сукоби унутар АКБ када је у путању изборни процес и управљачка права, па су била одржане две скупштине на којима је бирано руководство.

На првој скупштини АКБ 13. маја изабрано је руководство на челу са Тинтором, коме је легитимитет и легалност потврдила АКС, док је 10. јуна на скупшини било изабрано руководство на челу са Гајићем.

Скупштина АКС коју чине делегати из свих регионалних комора заказана је за 16. септембар, и на њој ће се бирати нови председник националне коморе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво