Институт "Батут": Опасност од могућег епидемејског јављања малих богиња

Горанка Лончаревић из Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" каже за РТС да се у последњих пет година региструје тренд опадања вакцинисане деце и напомиње да је имунизација једна од најефикаснијих мера у сузбијању и спречавању заразних болести.

Горанка Лончаревић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да у овом тренутку нема регистованих случајева малих богиња у Србији.

"Од почетка године имамо две регистроване епидемије малог обима са укупно 14 оболелих, а последња оболела особа регистрована је у јуну месецу", каже Лончаревићева. 

Напомиње да се у последњих пет година региструје тренд опадања вакцинисане деце.

"У складу са подацима Института за 2016. годину, најнижи обухват који се региструје у другој години живота регистрован је на територији београдског округа од 65 одсто, а укупан обухват на територији Србије је 81 одсто у другој години живота, док је ревакцинација пред полазак деце у школу нешто боља и бележи вредности од 91 одсто, а најнижа је на територији нишавског округа од 57 одсто", истиче Горанка Лончаревић.

Каже да се тренд обухвата региструје како у другој, тако и у седмој години живота.

"Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у Румунији, с правом смо забринути и упозоравамо родитеље на опасност од могућег спорадичног и епидемејског јављања малих богиња. Из тог разлога, имунизација као једна од најефикаснијих мера у смислу сузбијања и спречавања заразних болести је једини начин на који могу, у потенцијалној епидемији, да заштите своју децу", објашњава Лончаревићева.

Додаје да се већ дуже време све вакцине у складу да календаром имунизације у Србији налазе на вакциналним пунктовима и да су доступне у довољним количинама.

Прве новчане казне за несавесне родитеље који нису вакцинисали децу вакцином против заушака, рубеола и малих богиња, познатијом као ММР вакцином, изречене су у главном граду где је само 65,2 одсто малишана заштићено од тих болести.

Од марта прошле године, од када је ступио на снагу Закон о заштити становништва од заразних болести, који прописује казну од 30.000 до 150.000 динара за оне који одлуче да не заштите дете од опаких болести, поднета је 241 пријава, донете су 32 одлуке, од којих је 21 осуђујућа пресуда.

у многим земљама, као што су Аустрија, Аустралија, Италија, размишљају о увођењу строжих мера и казни, односно спровођења обавезне вакцинације, јер се опасне и заразне болести, које би требало да буду искорењене, враћају. У свим земља се бележи пораст броја оболелих од малих богиња, а у Румунији је епидемија однела и 23 дечја живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара