Српски туристи стигли на Евију

После 36 сати путовања, са 12 сати закашњења због квара аутобуса, група од око 80 туриста из Србије синоћ је коначно стигла на своје одредиште – грчко острво Евију. Њихов случај заинтересовао нас је да се распитамо каква права имамо када се возимо аутобусом, какве су обавезе превозника, посебно у случају непредвиђених околности.

Аутобуска карта купљена у Србији гарантује вам седиште, место за пртљаг и безбедност.

"Мора бити обезбеђено да је аутобус технички исправан и способан за безбедно учешће у саобраћају и за безбедну вожњу. Мора бити одморан возач, мора бити возач који није под утицајем алкохола и возач који поштује све прописе које прописује закон о безбедности у саобраћају", напомиње Милан Божовић, координатор Комитета за безбедност саобраћаја.

Код непредвиђених околности, попут квара, боље вам је да се уздате у морал превозника него у закон.

"Агенција је дужна да организује алтернативни превоз у разумном року, како то закон каже за завршетак путовања. Није уобичајено и није законски обавезно да агенција, организатор путовања, организује алтернативни смештај, ни у Србији, ни било где у Европи", објашњава Александар Сеничић из Јуте.

Европска правила су нешто другачија - осим поврата новца, код отказивања, кашњења или саобраћајних незгода на дужим линијама, путници могу да рачунају на мањи или већи оброк и смештај. Наши путници права, искључиво новчана, остварују накнадно и делимично:

"У случају да било шта није саобразно када отпочне путовање, путници свакако имају право на накнаду штете. Да ли је то кашњење, нека нерегуларност. Закон даје право на накнаду штете", напомиње Маја Анокић из Центра потрошача Србије.

"Кварови су несрећна околност, неком се деси, неком се не деси али они у договору са агенцијом евентуално могу да добију попуст на неко наредно путовање или неку другу погодност", додаје Александар Сеничић.

Накнаду очекују путници чији је пут, због квара аутобуса, на грчко острво трајао 12 сати дуже. Приморани на чекање на отвореном или у оближњој бензинској пумпи - јели су и пили о свом трошку. Савет је, зато, да на путовање аутобусом припремите јер авантура није искључена.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи