Изложба "Од бијатека до евра" у НБС

У згради Народне банке Србије на Славији отворена je изложба Народне банке Словачке под називом "Од бијатека до евра", коју су отворили гувернери централних банака Србије и Словачке Јоргованка Табаковић и Јозеф Макух.

На изложби, коју је приредио Музеј кованог новца и медаља из Кремнице (Словачка), представљено је више од хиллајду предмета који сведоче о историји и развоју платежних средстава и новца у Словачкој од најстаријих времена до данас, као и о историји уметности медаљарства у овој земљи.

Музеј кованица и медаља је један од најстаријих музеја у Словачкој. Основао га је кремнички архитекта и историчар Павол Крижко.

Табаковићева је на отварању изложбе рекла да новац, који се издваја и по свом уметничком изразу и материјалној вредности, као саставни део националне баштине и духовно наслеђе једне земље и њеног народа, остаје као споменик и потврда о постојању и трајању.

"Част нам је и велико задовољство што ће од данас, један сегмент из богате ризнице културног блага нумизматичке збирке Народне банке Словачке, у виду јединствене изложбе словачког новца до уводења евра, красити изложбени простор Народне банке Србије, и први пут бити доступан нашој јавности", каже Табаковићева.

Навела је да су се непосредно након њене посете Словачкој пре непуних годину дана, представници Народне банке Словачке одазвали позиву и прихватили предлог да се Народна банка Словацке на овај начин, путем изложбе новца, представи јавности у Србији.

Табаковићева  је истакла да су добри односи Србије и Словачке, дубоко разумевање, подршка и поверење, само су још више учврстили наше традиционално добро пријатељство.

Табаковићева  је рекла да две централне банке повезује и оно што је њихова основна делатност - новац.

"Свесни смо чињенице да савремено доба захтева од новца да се прилагођава свакодневици, мењајући свој изглед, начин коришћења, да отвара врата за нова решења и да на тај начин спонтано мења свест корисника тражећи ангажовање и пуну пажњу за своју употребу", рекла је Табаковићева.

Макух каже да је новац израз реалних вредности, али да је новац такође и симбол времена, носилац историје и сведок догађаја.

"Начин презентовања и обликовања новца даје му и додатну уметничку вредност и тако новац постаје и презентација савремене привредне и културне зрелости нашег друштва", каже Макух.

Изложба "Од бијатека до евра" трајаће до 31. августа, сваким радним даном од 10 до 18 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се