УНС: У 2017. шест физичких напада на новинаре и медијске раднике

Удружење новинара Србије (УНС) је од почетка година у својој бази евидентирало 38 случајева у којима су се новинари и медијски радници жалили на различите нападе и притиске, или су они објављени у медијима.

УНС је саопштио да је забележио шест физичких напада који су сви пријављени надлежнима или они по службеној дужности воде истрагу, као и пет случајева вербалних напада.

Од почетка године претучен је сниматељ турске новинске агенције Анадолија Нихад Ибрахимкадић код железничке станице у Београду, нападнути су главни уредник телевизије Ваљево Плус Предраг Лучић и камерман Василије Ристовић у селу Пријездић код Ваљева, а непознате особе су физички удаљиле новинарку Данаса Лидију Валтнер и фото-репортера Милутина Марковића са скупа на дан преузимања дужности председника Србије Александра Вучић испред Скупштине Србије.

Такође, претучена је доскорашња новинарка и уредница приштинског листа Зери Арбана Џара, а фото-репортер Српског телеграфа Милан Лучић пријавио је у јуну да га је физички напао и нанео му телесне повреде певач Александар Вуксановић.

У 11 случајева новинари и медијски радници жалили су се УНС-у да им је онемогућен рад, јер им није било дозвољено да постављају питања, односно да присуствују догађају, док су у седам случајева забележене интернет претње и претње изнесене преко штампаних материјала.

Друге врсте различитих притисака УНС је забележио у пет случајева, а поред наведених случајева прати и случајеве обијања стана новинарке КРИК-а Драгане Пећо, тужбу за уцену против Антонија Ковачевића, као и замрзавање банковних рачуна "Адрија медија групе" од Пореске управе Србије.

УНС је реаговао у 25 случајева, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи