Додатно разумевање за децу са аутизмом

После одлуке "Ер Србије" да једанаестогодишњем аутистичном дечаку не дозволи улазак у авион, реаговала је повереница за заштиту равноправности. Истиче да је дискриминација на основу здравственог стања Уставом и законом забрањена и поручује да мора постојати додатно разумевање за потребе деце са аутизмом.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић наглашава да се особе са здравственим проблемима или инвалидитетом сусрећу са великим бројем баријера у свим областима живота, као и честим неприхватањем и неразумевањем околине.

На основу информација из медија о случају детета с аутизмом којем није дозвољен улазак у авион, повереница подсећа на проблеме са којима се деца са аутизмом свакодневно сусрећу и поручује да мора постојати додатно разумевање за њихове проблеме и потребе како би живели достојанствено, равноправно и без дискриминације.

"Позивамо родитеље детета којем је онемогућен улазак у авион, али и све остале који сматрају да су дискриминисани, да подносе притужбе поверенику за заштиту равноправности, како би се кроз поступке по притужбама утврдило да ли је прекршен Закон о забрани дискриминације", наведено је у саопштењу на сајту поверенице.

Да подсетимо, инцидент се, према речима историчара Чедомира Антића, оца дечака, догодио у недељу када је посада објаснила да дете не може да путује, јер његово плакање може да узнемири друге путнике. Потом је породица исти одговор добила и од аеродромског лекара.

"Одлука да се младом путнику не дозволи укрцавање у авион донета је након што је постао јако узнемирен и почео да се понаша агресивније, док је чекао у реду за пријављивање на лет. Због оваквог понашања, поједини гости, који су такође чекали у реду, изразили су своју забринутост особљу 'Ер Србије', којима је безбедност и добробит свих путника на лету увек најважнији приоритет", кажу у националној авио-компанији.

Да је то уобичајена процедура, не слажу се компанија и удружење особа са аутизмом. Изостала је, сматрају у Савезу, и адекватна реакција осталих путника.

"Став Савеза је свакако да је учињена дискриминација над дечаком са аутизмом. На тај начин је прекршен и Устав Републике Србије, тиме што му је онемогућено да путује, јер он као и сви други има право слободног путовања. То што је дете плакало могло је да се деси сваком другом детету", каже Наталија Лазић из Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи