Ветерани рата на Космету траже нови Закон о борачким правима

Бивши припадници Војске Југославије који су током НАТО бомбардовања 1999. године били у саставу Приштинског корпуса позвали су државне органе да што пре усвоје нови Закон о борачким и инвалидским правима, али и да пруже помоћ некадашњем команданту Треће армије ВЈ генералу Небојши Павковићу, који у затвору у Финској издржава казну за ратне злочине на Косову и Метохији.

Старији водник Жарко Петровић, који је током НАТО агресије на караули Горожуп бранио границу према Албанији, оценио је да држава треба да стане иза ветерана рата на Косову и Метохији.

"Решење је нови Закон о борачким и инвалидским правима, који већ три године стоји у Скупштини Србије. Да бисмо ми опстали и остали, позивам државне органе да усвоје тај закон", рекао је Петровић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је поздравио иницијативу Председништва Србије да се учесницима борби на караули Кошаре додели споменица, али је и додао да би такво признање требало доделити свим припадницима ВЈ који су дуж границе према Албанији бранили суверенитет Србије 1999. године.

Говорећи о борбама на граници према Албанији 1999. године на фронту дужине 251 километар, Петровић је казао да су најжешћи окршаји вођени према караулама Кошаре и Горожуп.

"Када су Албанци видели да не могу да прођу преко карауле Кошаре, кренули су на планину Паштрик. Најкритичнији је био први дан напада, када је од 7.000 до 9.000 албанских терориста, уз подршку НАТО авијације и албанске артиљерије, напало линију коју је бранило 150 припадника ВЈ", казао је Петровић.

Он је оценио да ВЈ 1999. године није изгубила рат на Косову и Метохији.

"Да би нека војска изгубила рат, она мора да положи оружје и да се преда непријатељу. Ми то нисмо урадили већ када смо почели да извлачимо технику са Косова и Метохије, немачки и италијански официри КФОР-а су се хватали за главу јер им је речено да је Војска Југославије уништена", навео је Петровић.

Ненад Ерцег, који је 1999. године био граничар ВЈ, казао је да тек после 18 година припадници ВЈ који су бранили земљу на Косову и Метохији могу слободно да говоре о свом херојству.

"У протеклих 18 година, више су се медији у Србији бавили Наташом Кандић, Рамушом Харадинајем него нама који смо бранили земљу", казао је Ерцег додајући да Србију "и данас има ко да брани".

Он је најавио да ће 29. августа на стадиону Фудбалског клуба Борац у Чачку бити одржана хуманитарна утакмица између ветерана рата на Косову и Метохији и естрадних звезда, а да ће приход са те манифестације бити намењен ратној сирочади.

Ерцег је додао да ветерани рата на Косову и Метохији, окупљени у Савезу удружења бораца и ратних војних ветерана – старих ратника Србије, немају везе са политичким странкама, али да поштују вољу грађана изражену на изборима.

"Не бранимо нити једног политичара нити имамо везе са странкама. Те 1999. године били смо сви јединствени, Срби, Црногорци, Мађари, муслимани, зато молим медије да данас не праве поделе међу ветеранима", казао је Ерцег.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи