Гости стижу у Гучу, вечерас почиње сабор трубача

У Гучи ужурбано, али тихо. Бар још неколико сати док не загрме оркестри из свих делова света. Вечерас почиње 57. Драгачевски Сабор трубача. Гости, поготову они из далека, већ су стигли. Кад се завеса спусти они ће из ове варошице отићи пуни утисака, а домаћини се надају, и сувенира.

Гуча се још није зашаренела од тезги, роштиљ места и трубачких обележја а гости већ пристижу. Међу првима пријатељи Лучана из пољског града Лобез, удаљеног од трубачке престонице 1.700 километара.

"Та сарадња траје већ 13 година а, што је најважније, траје и у доброме и у злу. Ја не умем лично да свирам трубу нити нико од нас ту данас присутних, али ми вашу трубу имамо у срцу. У срцу нам је Гуча", каже Пјотр Цвикла, градоначелник Лобеза.

Први пут у варошицу крај Бјелице привучен звуцима трубе стигао је и брачни пар из Италије.

"Волим Србију, волим музику, балканску музику и Гуча је веома лепа, традиционална, а ја волим традицију", рекао је Фабио из Рима.

А да у Гучи буде све у старом стилу, потрудили су се угоститељи који су направили право драгачевско двориште. А где је весеље и сабор, ту је и фијакер.

"Фијакер смо поправили, неке недостатке смо отклонили, значи спремни смо да возимо сабораше, госте који долазе у Гучу, од уласка у Гучу до центра и натраг као и сваке године", прича Милан Дукић.

На старе дане, оне са почетка саборовања у славу трубе поред амбијента подсећају и ручни радови. Од шареног конца, везу се нове кошуље, столњаци, шустикле. Неке се и уочи почетка још једног сабора завршавају.

"Кошуље се прво исцртавају, па онда се наставља са везом. Ту је укључено више жена које везу и то се ради више месеци. То је како су наше баке радиле", каже Јелица Броћић.

Музеји, сувенирнице одувек су интересантни посетиоцима фестивала трубе. Хиљаде магнета, фигурица и других ручно израђених сувенира највише са трубама али другим мотивима који подсећају на Драгачевски сабор сваке године из Гуче одлази на све стране света. За успомену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи