Увац – од заштите супова до промоције туризма

Већ у првој половини ове године, број туриста на Увачком језеру премашио је целокупан прошлогодишњи број посетилаца. Атрактивно језеро, у чијим меандрима се гнезде белоглави супови, сада се суочава са новим изазовом јер треба задовољити знатижељу гостију, остварити приход, али и обезбедити мир становника у том Специјалном резервату природе.

Недокучиве су мисли небеских краљева док надлећу туристе и пловила који ове године опседају Увачко језеро, али је чуђење, сигурно, једно од њихових осећања. У јеку туристичке сезоне, Увац дневно посети од 200 до 400 гостију и то је одлична промоција, али и ризик по мир његових сталних становника.

"Молим и апелујем да се поштује то што смо договорили и написали, на опште добро, да би следеће године и наредних година, надам се, наставили да радимо, да буде, најпре, безбедно за туристе, и да буде одрживо за природу резервата, за њеног сталног становника – белоглавог супа, који је довео све те туристе овде и њега треба уважавати заиста као господара и краља ове дестинације", рекла је в. д. директора Резервата Увац Миљка Дучић.

Меско Реброња, чувар природе, упозорава да је све више чамаца који раде "на дивље".

"Узимају туристе и воде их до пешачких стаза, узимају паре", истиче Реброња.

Резерват подноси пријаве суду, а и интервенције полиције су чешће него иначе.

Требало је да прођу готово три деценије упорног рада и бриге, да би белоглави супови, који су овде били пред изумирањем, достигли бројност која ову колонију сада чини највећом на Балкану. И то је један од разлога због којих је важно сачувати тај фини баланс туристичког развоја у заштићеном подручју.

"Први дојам је да би ово заиста требало сачувати, зато што је прекрасна природа, још нема масовног туризма. Са туризмом треба опрезно", каже туристкиња из Загреба Ана Лабудовић.

Тек предстоје израде елабрата на основу кога ће се утврдити број туриста који дневно могу посетити све природне драгоцености Увачког језера, а да се не угрозе његове вредности.

Угрожавају их и дивља градња и они који долазе без пријаве, често залазећи и у зону која је у првом степену заштите. Овогодишњи туристички бум је и изазов, прилика, и обавеза да се, зарад онога што се овде воли, заведе ред.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво