Увац – од заштите супова до промоције туризма

Већ у првој половини ове године, број туриста на Увачком језеру премашио је целокупан прошлогодишњи број посетилаца. Атрактивно језеро, у чијим меандрима се гнезде белоглави супови, сада се суочава са новим изазовом јер треба задовољити знатижељу гостију, остварити приход, али и обезбедити мир становника у том Специјалном резервату природе.

Недокучиве су мисли небеских краљева док надлећу туристе и пловила који ове године опседају Увачко језеро, али је чуђење, сигурно, једно од њихових осећања. У јеку туристичке сезоне, Увац дневно посети од 200 до 400 гостију и то је одлична промоција, али и ризик по мир његових сталних становника.

"Молим и апелујем да се поштује то што смо договорили и написали, на опште добро, да би следеће године и наредних година, надам се, наставили да радимо, да буде, најпре, безбедно за туристе, и да буде одрживо за природу резервата, за њеног сталног становника – белоглавог супа, који је довео све те туристе овде и њега треба уважавати заиста као господара и краља ове дестинације", рекла је в. д. директора Резервата Увац Миљка Дучић.

Меско Реброња, чувар природе, упозорава да је све више чамаца који раде "на дивље".

"Узимају туристе и воде их до пешачких стаза, узимају паре", истиче Реброња.

Резерват подноси пријаве суду, а и интервенције полиције су чешће него иначе.

Требало је да прођу готово три деценије упорног рада и бриге, да би белоглави супови, који су овде били пред изумирањем, достигли бројност која ову колонију сада чини највећом на Балкану. И то је један од разлога због којих је важно сачувати тај фини баланс туристичког развоја у заштићеном подручју.

"Први дојам је да би ово заиста требало сачувати, зато што је прекрасна природа, још нема масовног туризма. Са туризмом треба опрезно", каже туристкиња из Загреба Ана Лабудовић.

Тек предстоје израде елабрата на основу кога ће се утврдити број туриста који дневно могу посетити све природне драгоцености Увачког језера, а да се не угрозе његове вредности.

Угрожавају их и дивља градња и они који долазе без пријаве, често залазећи и у зону која је у првом степену заштите. Овогодишњи туристички бум је и изазов, прилика, и обавеза да се, зарад онога што се овде воли, заведе ред.

Остали аутори: Јелена Божовић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 08. авг 2017, 21:16) - anonymous [нерегистровани]

За пет година

За пет година ово ће бити депонија смећа и ругло дивље градње као што је то постала и река Дрина. У тој дивљој градњи предњаче политичари. Немамо ми културе уСрбији.