Б92 и Прва: Радијус вектор уцењује, не тражимо новац

"Прва ТВ" и Б92 одбацили су тврдње кабловског оператера "Радијус Вектора" да они, уз "ТВ Хепи", потражују новчану надокнаду и да ће то утицати на повећање цена кабловских услуга.

"Подвлачимо да сваки грађанин има бесплатан приступ програму националних телевизија преко антене, али то није случај када користи и услуге кабловског оператера, који плаћа стране и регионалне канале, осим националних телевизија на територији Србије, како би даље дистрибуирао њихов програм својим корисницима од којих за то узима одређену новчану надокнаду", саопштили су Прва ТВ и Б92.

Коментар "Радијус Вектора" да три национална канала потражују новчану надокнаду и да ће то утицати на повећање цена кабловских услуга је бесмислен, тврде у Првој и Б92 и додају да се то може схватити и као покушај довођења у заблуду грађана, а "све зарад избегавања законских обавеза које немају никакве везе за ценом услуга и стицања додатне користи".

Такође, из тих националних телевизија сматрају да то представља "безобзирну дискриминацију домаћих емитера" и "довођење у неравноправан положај са страним каналима", јер "Радијус Вектор", наводем не може да плаћа једне садржаје, а да с друге стране преузима нечији програм бесплатно и наплаћује га крајњим корисницима. "У уређеним системима то се свакако може подвести под кривично дело", наводе они.

"Цену услуга одређује искључиво оператер. Сигурно је да, уколико жели да послује у интересу корисника услуга, не мора да повећава цену већ може да нађе други модел баш као што су то учинили други оператери са којима је наша телевизија постигла договор и који због тога нису оптеретили своје кориснике", наводе телевизије у саопштењу.

Наглашавају да "Радијус Вектор" све до скоро није тражио сагласност за емитовање програма Прве и Б92 и да је "тек после низа предузетих правних корака и мера", укључујући и опомену од РЕМ-а, поднео захтев.

"То значи да је 'Радијус Вектор' по више основа деловао и пословао ван законских оквира", наводе из две националне телевизије и додају да ће искорисити сва правна средства како би заштитили интересе својих гледалаца као и свој програм.

Кабловски оператор "Радијус вектор" саопштио је раније да није "својевољно", "неоправдано" и "неразумљиво" онемогућио гледање ТВ канала Прва, Б92 и Хепи, како су те куће навеле, већ да су оне саме тражиле да се обустави дистрибуција, потражујући новчану надокнаду.

Тај кабловски оператер истиче да је у складу са Законом о електронским медијима "уредно тражио сагласност" за дистрибуцију програма наведених телевизија, али да на њихов захтев није одговорено, те да те ТВ куће, иако у својим саопштењима наводе да је програм свих националних телевизија бесплатан за све грађане Србије, они од "Радијус вектора" и других оператера потражују новчану надокнаду за дистрибуцију својих канала.

"Самим тим директно утичу на повећање цене кабловске ТВ коју плаћају грађани", навели су у "Радијус Вектору".

ТВ Прва је раније саопштила да је Радијус вектор из "неразумљивих и потпуно неоправданих разлога", онемогућио гледање домаћих ТВ канала Прва, Б92 и Хепи и заменио их са Н1, Гранд 1 и Гранд 2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи