Ко је најбоље обучен да започне каријеру у судству и тужилаштву?

Удружење судијских и тужилачких помоћника Србије упутило је иницијативу за оцену уставности Закона о јавном тужилаштву и Закона о судијама, јер сматра да су полазници Правосудне академије у предности приликом избора, на штету осталих кандидата. Уставни суд већ поступа по иницијативи Алумни клуба Правосудне академије, који оспоравају правилник ДВТ и ВСС за избор на прву правосудну функцију и сматрају да су једино они обучени за заменике тужилаца и судије. То, до окончања одлуке, блокира избор новог кадра и намеће питање који би модел Србија требало да усвоји.

Ко је најбоље обучен да започне каријеру у судству и тужилаштву? Правници које су на њиховим будућим радним местима обучавали ментори или они који су завршили Правосудну академију? Зависи кога питате.

"Мислим да између те две врсте обуке и радног искуства не би требало бирати или условљавати, подједнако су квалитетни људи који су долазили из правосуђа", сматра Лазар Лазовић из Удружења судијских и тужилачких помоћника.

"Морамо се одлучити или за један или за други систем. Како је Србија већ одлучила којим путем жели да иде, путем Правосуде академије, потребно је да тај систем имплементира до краја", каже Синиша Трифуновић из Алумни клуба Правосудне академије.

Та расправа траје седам година. Уставни суд је 2014. године оборио одредбе Закона, према којима су дипломци Правосудне академије једини квалификовани.

Три године касније преиспитују правилнике Државног већа тужилаца и Високог савета судства. Питање је да ли ће кандидате који су већ прошли конкурс Скупштина бирати, јер је Уставни суд донео привремену меру док не одлучи о законитости правилника. Када ће и како Србија ту област трајније уредити?

"Будуће измене Устава би требало да уреде нови начин избора судија и тужилаца, као и састав Високог савета судстава и Државног већа тужилаца. Када нове уставне одредбе буду усвојене, биће потребна и измена пратећих закона, као што су Закон о судијама, Закон о јавним тужилаштвима, као и закони који уређују рад Високог савета судства и Државног већа тужилаштва", наводе у Министарству правде.

"Ми мислимо да би то требало да буду тужилачки савети, ми смо дали предлог измене у погледу састава тог тужилачког савета који ће одлучивати на основу стања да ли ће то бити само људи са Правосудне академије или ће то бити и људи који раде у правосуђу", истиче Лидија Комлен Николић из Удружења тужилаца Србије.

У Јукому верују да би у ситуацији, када је у правосудном систему већ око хиљаду оних који се спремају за ступање на прву правосудну функцију, Србија требало да се одлучи за мешовити модел. Од измена Устава очекују решење.

"Да избрише могућност утицаја извршне власти и лимитира утицај Народне скупштине на политички одабир самих кандидата. Са друге стране, мора вредновати и Правосудну академију и видети које су њене вредности и капацитети у овом тренутку", наводи Милан Антонијевић из Јукома.

Каријера тужилаца и судија искључиво са Правосудне академије започиње се у Шпанији, Португалији и Француској. Аустрија и Немачка познају само менторски модел, док се у Холандији и Италији примењује комбиновани систем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво