Колико бринемо о Пупиновој заоставштини

Сви су мислили да Пупин има мало патената, тридесетак. Захваљујући Фондацији Селак направљена је комплетна документација, тако да сада знамо да има око 160 патената регистрованих у Европи и Америци. Иако је, као и Тесла, бренд Србије, подсећају професори, Пупин још нема споменик у Београду.

У плану је и стварање музеја у Пупиновом меморијалном центру у Идвору.

"Ове године смо имали у Идвору доделу награда младим талентима из физике, математике и основцима и средњошколцима. Идвор је иделано место да се направи регионални центар за младе таленте", рекао је професор Бранко Ковачевић, заменик председника УО фондације "Младен Селак".

Пупин је стварао институције које су обележиле дведесети век. Један је од оснивача НАСЕ. Увео је наставу електротехнике на Колумбија универзитету, при одељењу за рударске науке. Аутобиографија "Са пашњака до научењака" дуго је било обавезно штиво америчким ђацима. Код нас је први тираж подељен школама.

"И сада чинимо огромен напоре да обновимо тај тираж. Ми смо написали једно писмо са позивом да се помогне, да се обезбеди свака школа - техничка, средња и свака библиотека у Србији да има по десет-петнаест примерака", каже Милан Божић, председник фондације "Младен Селак".

Иако је, као и Тесла, бренд Србије, подсећају професори, Пупин још нема споменик у Београду.

Професор Бранко Ковачевић каже да је кренула иницијатива. 

"Кренула је Селак фондација, ЕПС је помагао, ЕТФ, направљен је и одбор, дошло се скоро до краја, расписан је чак и конкурс, Селак фондација. Изабрано је решење, вајар, остало је да се изабере ливница и да се одреди место...Онда се стало. Практично поседња седница је прекинута и већ две године није одржана", рекао је Ковачевић.

У Секретаријату за културу Скупштине града Београда кажу да је предлог о подизању споменика Пупину прошао Комисију за тргове и улице, Скупштину града Београда и да је формиран Одбор за подизање споменика, па ће се реализација пројекта наставити почетком 2018. године.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво