Десеткован род кукуруза и соје у околини Шапца

Суша узима све већи данак на усевима. Према речима ратара, ова година могла би да буде лошија и од 2012. када на бројним парцелама није било шта да се убере. У шабачком крају већ је извесно да ће род кукуруза и соје бити мањи и до 50 одсто.

Температуре у великом плусу, а пољопривредници у све већем минусу. Уместо да налива зрно, на парцелама у шабачком крају кукуруз зри, због чега ратари већ спремају силажу.

"Мислили смо да је 2012. лоша година, и да је много гора. Међутим, ова је за педесет одсто и више чак подбацила. Као што смо видели, какав је кукуруз овде, за брање нема ништа, за вршу исто, само силажа, која је сто одсто неквалитетна", жали се Никола Бојић, пољопривредник из Мајура.

Од потребних 120 литара кише по метру квадратном, у јулу је пало десет пута мање. Суша брине сточаре, којима је кукуруз основна храна за животиње.

"Суша је одрадила свој део, неочекивано. Многи сточари нису били припремљени за овакву ситуацију која се догодила, полако али сигурно, стока нам одлази", каже Слободан Илић, пољопривредник из Мајура.

"Имамо кукуруз у једном стању за које можемо да кажемо да ће сигурно преко педест одсто приноса бити умањено, нарочито у односу на прошлу годину", указује Дарко Симић из Пољопривредне саветодавне стручне службе Шабац.

Знатно мање ће бити и соје. Раденко Петровић из Мајура ове године неће имати шта да жање.

"Дошао сам до тог закључка да морам да дођем да покосим, да бих створио ту масу, да избалирам, да имам за исхрану оваца, бар за нешто да искористим", истиче Раденко Петровић.

Високе температуре без падавина једино добро подноси сунцокрет, због чега ту уљарицу шабачки пољопривредници све више сеју.

"Да сам знао да ће оваква година бити, можда бих три четири хектара посејао кукуруза, а ово све остало бих посејао сунцокрет, јер је много бољи", објашњава ратар Никола Бојић.

Последице суше, према речима стручњака, видеће се за неколико месеци. И поред великих природних потенцијала, мало ратара у шабачком крају наводњава усеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара