Устоличен владика милешевски Атанасије Ракита

У манастиру Милешева код Пријепоља устоличен је нови владика милешевски Атанасије Ракита. Свету архијерејску литургију на којој је било устоличење служио је Његова светост патријарх српски Иринеј, у присуству неколико стотина верника.

Манастир Милешева, задужбина краља Владислава из 13. века, у коме су три столећа почивале мошти Светог Саве, по својој историји и фрескама које спадају у најбоља дела српског средњовековног сликарства, један је од наших најважнијих центара духовности.

Под крилима Белог анђела, најпознатије међу њима, устоличен је нови епископ милешевски да очува духовност која траје кроз векове, али и уз друге обавезе и жеље.

"Учините да народ задржите на овим светим просторима, да не напуштају ове дивне крајеве, свете и благословене, него да наставе тамо где су живели преци њихови и да их ова светиња освећује", поручио је патријарх српски Иринеј.

"Трудићу се и сам себе усклађујем првенствено на томе, не из егоизма него знајући да једино тако усклађући себе живом организму, живе цркве Христове могу бити од користи", истиче епископ милешевски Атанасије.

Неколико стотина верника с простора тромеђе, министри правде и одбране, представници војске, исламске заједнице и низа институција, присуствовали су устоличењу новог владике. Генерални секретар у Председништву Србије Никола Селаковић предао је владики председников дар, пожелевши му да ту дуго остане.

"За две године биће 800 година, осам векова како у мраку овога света блиста наша Милешева, гробни манастир и Црква Светог Саве, равноапостола и Светог краља Владислава, у име председника Републике, господина Вучића, желим вам сву благодет божију", наводи Селаковић.

У име Владе устоличењу су присуствовали министри одбране Александар Вулин и правде Нела Кубуровић.

У последње две године, после разрешења претходног владике Филарета, епархијом је управљао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, министар Вулин је изјавио да војска и црква имају заједничке задатке.

"Војска је чувар свих вредности које су Србију учиниле онаквом каква јесте, за понос. Наравно да је то и наша црква. Војска и црква имају заједничке задатке, да чувају оне најпрогресивније и најзначајније вредности које су нашем народу омогућиле да траје свих ових векова", рекао је министар.

Како је навео, за две године ће бити осам стотина година Милешевског манастира.

"Српска војска и српска црква чуваће свој народ, чуваће сећање на то какви смо били, али и радити на томе какви тек треба да будемо, да би били достојни успомене својих предака. Војска поклања много пажње верској служби. Све верске конфесије имају своје представнике у нашој армији и сви верници имају могућност да свој верски живот наставе и док бораве у војсци", додао је Вулин.

И Српска православна црква и Исламска заједница и Римокатоличка црква имају сваку могућност и сваку прилику да са својим припадницима остваре сва права у верском животу, додао је Вулин.

"Српска православна црква је важан део Војске Србије, која омогућава да се верски живот настави и у војсци. Српска православна црква ужива велико поштовање Војске Србије и увек ће уживати", рекао је Вулин у порти манастира Милешева.

После свете литургије у манастирској порти, у Милешеви је приређен културно-уметнички програм, а затим и "Трпеза љубави", којој су присуствовали сви гости и народ Епархије.

Атанасије (Ракита) је четврти епископ Милешевске епархије.

Пре њега епархијом су управљали Георгије Ђокић (1992-1997), Василије Веиновић (1994-1997), блаженопочивши Патријарх српски Павле – администратор (1997-1999), Филарет Мићевић (1999-2015), и Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије – администратор (2015-2017).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи