Дорћолска марина чека Теслин музеј, а град инвеститоре

Jедан од најпопуларнијих београдских музеја могао би да из Крунске улице буде премештен на реку – то је план градске власти. Основано је и Координационо тело, које чине представници Владе, Београда и надлежних установа, и које ће пратити изградњу новог музеја Николе Тесле. Уз музеј би требало да се саграде и пратећи садржаји. Пре свега тога – чека се инвеститор.

Кућа Ђорђа Генчића чува Теслину заоставштину већ 65 година и готово исто толико je међу најпосећенијим музејима престонице.

Посетиоци музеја су задовољни изложбом, али сматрају да је потребан већи простор. "Ово је мала зграда за Теслу, требало би да има више простора – да се изложе његова дела и представи живот", сматра посетилац из Турске. 

Његово мишљење деле и још неки посетиоци. "Све пише, све је описано, доста је добро, али могло би бити и веће", каже један од њих. 

И менаџер града Београда Горан Весић сматра да је музеј неадекватан.

"Наш садашњи музеј Николе Тесле има око 300 метара квадратних. Он је леп али није адекватан за све што имамо од експоната и он, као такав, има око 100.000 посетилаца годишње. Онда можете да замислие какав би то центар био и шта би заначило за Београд и Србију, да имамо на 30.000 квадрата и музеј и научно-истраживачки центар и кампус за студенте", каже Горан Весић, менаџер Града Београда.

Идеја је да све то буде смештено на годинама запуштеном простору Дорћолске марине. Централни објекат – Теслин музеј, требало да буде некадашњи симбол индустријализације Београда – зграда старе електране. Уз обавезан задатак да се очува индустријско наслеђе града.

"Тренутно стручни тимови Министарства и Града Београда утврђују испуњеност планског, техничког и имовинског карактера. Координационо тело планира да сва претходна питања реши до краја овог месеца и да већ од почетка септембра започне и конкретна реализација овог пројекта", каже Александра Дамњановић, државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Ако све буде по плану, до краја године би био расписан међународни тендер.

"Сигуран сам да је Никола Тесла довољно велики бренд и да имамо оне који ће инвестирати новац. Имали смо неколико богатих људи, углавном из САД, који су долазили са том идејом, да ли ће се они појавити на тендеру – видећемо. Верујем да ће се појавити", каже Горан Весић.

Док о Теслиним дометима нема неспоразума, сваки ранији предлог о променама у његовом музеју, као што је био онај о измештању урне, наилазио је на критике јавности. Најновији од старта зато, прате констатације да и Тесла и Београд, заслужују највећи научно-исатраживачки центар на Балкану.

број коментара 2 пошаљи коментар
(субота, 05. авг 2017, 22:27)
Profesorka u penziji [нерегистровани]

Pitam

Kad se već zna da je "...kuća Đorđa Genčića", hoće li biti vraćena naslednicima? Kao i sve drugo što u našoj Srbiji čeka na restituciju...

(субота, 05. авг 2017, 20:54)
anonymous [нерегистровани]

Muzej

A kako bi bilo da se umesto premeštanja postojećeg muzeja i izgradnji kojekakvoh fontana usredsredite na otvaranje Narodnog i Muzeja savremene umetnosti?