Сећање на страдале у "Олуји"

Србија се и данас сећа страдалих у акцији "Олуја". У Цркви Светог Марка у Београду одржан је помен жртвама, а у 12 часова у целој земљи огласиле су се сирене.

Сиреном за престанак опасности обележен је Дан сећања на страдање и прогон Срба у оружаној акцији "Олуја".

Нада Дамјановић Бојанић сирене је дочекала испред Цркве Светог Марка где је одржан помен страдалима. Пре 22 године њен отац је убијен у селу Плаву код Книна.

"Мајка је изашла да види где је и нађе га мртвог иза куће, убијен и још четворица људи у размаку од 20 метара један од другог. Када је била 'Олуја' и када је то, ми нисмо знали месец дана за њега, нисмо могли чути ни од мајке ни од никог", говори Нада Дамјановић Бојанић.

У Комесаријату за избеглице кажу да је током "Олује" из својих домова протерано више од 200.000 крајишких Срба, а убијено је или се води као нестало, више од 2.000 људи.

"Нема помака тамо где су у питању њихова права у земљи порекла. Знате, овде у Србији су потребе, али права су остала тамо у Хрватској, то су пре свега пензије, то је узурпација пољопривредног и другог земљишта, то је питање укидања боравишта и пребивалишта и низ других питања за која никавог разлога није било да до сада не буду решена", рекао је Владимир Цуцић из Комесаријата за избеглице.

Званичници Владе Србије кажу да се сваке године суочавамо са истим стварима. Министар одбране сматра да поруке које стижу из Загреба славе фашизам и не може да разуме хрватску владу за коју је "Олуја" највећа акција у њиховој историји.

"Хрватска влада дође и каже највећа и најзначајнија акција у нашој историји јер смо протерали 250.000 наших држављана. Ко се радује томе да је протерао 250.000 својих држављана. Србија то не би никада урадила, 250.000 људи је протерано са својих огњишта, 2.000 људи је убијено, преко 1.000 људи од тих 2.000 је било старије од 65 година. Па, чему се радујете", упитао је Вулин.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић навео је да је чак и Хашки трибунал утврдио да су почињени злочини у "Олуји".

"Проблем је у томе што наводно нису постојали докази за конкретне оптужене који су се нашли пред судом, али је недвосмислено утврђено да су злочини почињени, према томе не могу да замислим у било којој варијанти да неко слави нешто што се елементарно коси са људским и грађанским правима", рекао је Љајић.

Према подацима Комесаријата за избеглице од почетка ратова на просторима СФРЈ, у Србији је уточиште потражило 610.000 Срба из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи