Дан сећања у Ветернику; Вучић: Нећемо дозволити злочиначке акције против Срба

Српски народ не би могао да преживи још једну "Олују" и Србија неће дозволити више ниједно страдање народа на српском етничком простору, рекао је председник Србије Александар Вучић у Ветернику, на централној државној манифестацији поводом Дана сећања на све Србе страдале и прогнане у акцији "Олуја". Парастос служио патријарх српски Иринеј, који је поручио да као православни хришћани морамо да опростимо, али да не смемо да заборавимо трагедију српског народа. Председник РС Милорад Додик истакао да су Срби остали окупљени и јаки.

Председник Александар Вучић рекао је окупљенима да је истовремено тужан и поносан. Како је истакао, не постоји нико, ко у себи има ишта српско, а да није тужан 4. и 5. августа.

"Али кад видим колико нас на миран и достојанствен начин, без жеље за осветом и одмаздом, без ружних и претешких речи обележава страдање Срба, морам да будем поносан на род којем припадамо у нади да ћемо умето да опростимо а да заборавимо не можемо и не смемо", рекао је Вучић.

Председник је цитирао Черчила: "Ниједан успех није коначан и ниједан пораз није фаталан".

"Као да је Черчил хтео нама Србима да стави до знања да нисмо тад све изгубили и да је много тога остало пред нама, радости, суза и будућности за наш народ", рекао је Вучић.

Истакао је да су Срби изгубили много стотина села, градова, хиљада кућа и домова које су вредне српске руке вековима градиле.

Навео је да су људи убијани јер су поносно и часно носили српско име и презиме.

Како је рекао, стотине хиљада људи су пред "дичним ослободиоцима" морали да напусте своје домове и потраже спас у српским местима која су била сведоци туге и безнађа, првобитног несналажења, али и вредног рада и љубави које су ти људи донели у срцима.

"Добродошли, још једном добродошли, увек добродошли у вашу Србију драги Крајишници", поручио је Вучић.

Навео ја де никоме на свету Србија није била толико лепа као Србима Крајишницима јер је она њима више од живота.

"Ни за кога на свету Србија није била толико лепа као Србима Крајишницима. Она је њима више од најскупље речи. Србија је за јуначке Крајишнике више од живота. Као што су ћутање и непокор старца Вукашина у Јасеновцу били скупљи и вреднији од сваког усташког ножа, којима су Србима одсецане уши и носеви тако је Србија увек снажнија од свега другог  – одјекивало је у ушима Крајишника, а њене лепоте и фатална привлачност биле су веће од свега што у свету постоји. Не зато што је Србија богатија и лепша, већ зато што је Крајишници толико воле да речима до данас то нико није могао да опише", поручио је Вучић.  

Вучић је истакао да ниједну више "Олују" српски народ не би могао да преживи и истакао да Србија има снаге да заштити свој народ.

"Зато вам кажем и обећавам да Србија нигде више на српском етничком простору неће дозволити спровођење злочиначких акција против српског народа", поручио је председник и додао: "Немамо право да губимо српске главе и огњишта а да гледамо у небо".

Навео је да Србија никоме не прети али да не допушта да се некажњено убијају Срби. 

Указао је да Србија жели мир и сарадњу са свима по свим отвореним питањима.

"Не знам да ли данашња Хрватска има снаге да се суочи са резултатом 'Олује', али зато Србија има снаге да читав свет сваке године подсећа, као што данас има снаге да заштити свој народ и не дозволи прогоне", поручио је председник.

"Олуја" је, каже, злочин "грозан и страшан", али су данас Срби дигли главу, Срби желе будућност и мир, али никада и никоме неће дозволити да их понижава.

Вучић упозорава да је злочин "тежак и грозан" од пре 22 године мерен различтим мерама.

"Неки су лили сузе радоснице и певали победничке песме копирајући их још из периода нацистичких успеха с почетка Другог светског рата, док су се други, а то смо ми Срби, нашли у чуду политичких пораза, личног и политичког себичлука, у којем нисмо смели ни да говоримо о патњи нашег народа, страшном страдању, јер би нам то неко споља замерио. Данас поносан сам што смо овде заједно, сви из Српске, сви из Србије који о нечему одлучујемо и што не дамо да се бол Крајишника заборави", рекао је Вучић.

"Дигли смо главу, нећемо сукобе, хоћемо мир и будућност али не дамо нити ћемо икоме дати да нас било кад понижава", поручио је Вучић.

"Србија има глас који се чује и поштује" 

Он је рекао да Србија има глас који се чује и поштује и који ће подсећати свет да се у августу 1995. догодио злочин.

"Немамо право да се правимо да ништа не видимо и нећемо дозволити да злочини прођу некаžњено. Никоме не претимо и не желимо позиве на освету, већ искрену сарадњу са свима, да изађемо из зачараног круга, јер ћемо у супротном изгубити све. То има везе са праштањем, не заборављањем", истакао је председник.

Председник Србије је подвукао да је село Грубори код Кистања, засеок кога више нема на мапи, у историји, нема ни кућа ни људи...То село је, каже, мера која показује шта се десило.

"Све што је живело у Груборима 1995. године је побијено, све уништено, све спаљено...а сви су имали више од 60 година. Какве су претензије они могли имати, крунили су кукуруз...", рекао је Вучић и додао да је старица рођена 1905. спаљена, старац рођен 1930. убијен са 14 убода бајонетом, а човек рођен 1915. године убијен са четири метака у тело.

Вучић је рекао да су уз помоћ страних инструктора седам до осам пута бројнији и 10 пута опремљенији ослободили "до темеља и темељно" и Груборе и друга места.

Он је подсетио да је 1936. године у Хрватској живело 1.200.000 Срба, а да их је сада 180.000 хиљада.

Председник Србије је оценио да је у питању читав један процес од 70 година и упитао када крену у Хрватској да славе који тачно део тог седамдесетогодишњег процеса славе.

Изнео је и податке о размерама погрома, 24.752 уништене куће, 410 занатских, 211 угоститељских објеката, 172 задружна дома, 56 здравствених станица...

Он је додао да о томе да циљ није био само физички нестанак Срба говори и уништених и оштећених 78 православних цркава, 920 споменика, 181 гробље, опљачканих и оштећених 29 музеја...

Како је рекао, нека сада бар Србима врате електричну енергију, оно што је Србин из Лике у прошлом веку подарио свету.

Вучић је указао да Срби опет имају глас који се чује и поштује и подсетиће цео свет на страшне злочине, на бомбардовање цивила 7. августа "када су већ остварили циљ" из чисте обести и убили седам цивила од којих четворо деце.

"Иза плански организоване и дуго припремане злочиначке акције остали су пустош и страх. Имали су директну војну и логистичку подршку западних сила и НАТО-а", рекао је Вучић.

"Не гради се држава на сузама својих грађана", упозорио је Вучић и додао да је тада настављено нешто што је започето у Другом светском рату.

Ипак, каже председник, морамо и да разговарамо.

"Морамо да разговарамо једни са другима, или ћемо у противном изгубити сви и то нема везе са заборавом", рекао је Вучић.

Како је рекао, тражимо да се Грубора сећају сви.

"Њих се морамо и можемо сећати и морамо а тражићемо то од других који су их тако темељно ослободили и то сеоце тако лепо избрисали са свих мапа", рекао је он.

Вучић је поручио да ћемо одавати пошту и Груборима, и малом Јовици и свој другој деци "и не стидим се да то кажем и нашим јунацима, ветеранима, којих смо се стидели годинама, оним најбољим међу нама".

"Одаваћемо им пошту сваког августа поносно и достојанствено као вечерас, да би њихови наследници овде и данас били сигурни и више нико никада их неће терати са њихових огњишта. Нека је слава свим Србима убијеним само зато што су Срби, свим жртавама погрома, живела Србија и Република Српска", закључио је Вучић.

"Трагедија хришћанства у 21. веку"

Обележавање Дана сећања на стадиону у Ветернику – насељу које су населиле избеглице, почело је парастосом, после чега се присутнима обратио патријарх српски Иринеј. 

Патријарх је рекао да је прогнан српски народ са својих вековних огњишта и то од народа са којим је вековима живео заједно и много пута у историји проживљавао заједничка страдања и искушења.

Како је истакао, мислили смо да је оно што се десило од 1941. до 1945. године, последњи догађај трагичне судбине нашег народа. Нажалост, додао је, поновиле су се те године у 1995. години.

Нагласио је да се тога дана испунило оно што су непријатељи српског народа договарали и планирали неколико година, а планирали су да "један део српског народа протерају, један део да покрсте, а један део да поубијају".

Истиче да је то била страшна одлука.

"Да је дошла од неког нехришћанског народа, некако би могли и да разумемо али она је дошла од народа хришћанског, од народа који говори готово истим језиком, има исту или веома сличну веру као и ми", рекао је патријарх Иринеј.

Поручио је и да то није само трагедија српског народа већ и трагедија хришћанства у 21. веку.

Додик: Србија хтела мир а добила етничко чишћење

Поводом сећања на страдање и прогон Срба, окупљенима у Ветернику се обратио и председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је изјавио да је акција "Олуја" била завршни чин нечега што је давно планирано и што је постала званична политика Независне државе Хрватске (НДХ), а то је да Србе побије, протера и прекрсти.

Додик је рекао да су Срби напустили своја огњишта, јер је "претио комплетан помор".

"Претило је да нас побију све до задњег уз асистенцију међународне заједнице која је годинама осмишљавала и реализовала пројекте широм Југославије, који су могли да се окрактеришу као антисрспки", рекао је Додик.

Он је поручио да се морамо окренути животу и да верујемо у Србију и РС.

"Верујем да ћемо бити једно. У територијалном и државном смислу", рекао је Додик.

Он је поручио народу да дају снагу председнику Вучићу, Влади Србије и РС да се изборе и да наставе да се боре да не бисмо нестали.

Додик је истакао да је Србија хтела мир, а да је под патронатом тадашње међународне заједнице, која се, како каже, ни данас није променила, добила етничко чишћење.

"Срби су остали окупљени, остали смо јаки, данас су Србија и РС најстабилније у региону. Наше институције функционишу, насе владе и парламенти нису угрожени"”, рекао је Додик и додао да Србија са председником Александром Вучићем добија нову снагу.

Обраћајући се Вучићу, он је рекао да није заборавио његово обећање да никада неће дозволити да неко од Срба у региону буде "почишћен" и да ће Србија стати иза свог народа.

Србији каже, жели све најбоље, али и другима, додавши да пружа руку помирења и прихвата их, али наглашава да у томе не треба бити ни наиван.

"Покажите једно место где су Срби масовно побили Хрвате, зашто нисте дозволили да се у Глини обележи страдање Срба, а опет РС и Србија дају сва права националној заједници Хрвата”", рекао је Додик.

Своје сећање на август 1995. пренела је Бранка Максимовић, која је те године, као осмогодишња девојчица, у избегличкој колони стигла у Србију.

Рекла је да је данас срећна јер се Срби не деле и што су уједињени око заједничке борбе за бољу Србију.

"Срећна сам што смо уједињени око борбе за бољу Србију, која се сећа, прашта, али и тугује због 4. августа, око Србије која иде напред, поносна, снажна и сигурна, која ће бити боље место за нека нова детињства", поручила је Бранка Максимовић.

Она је искористила стихове Меше Селимовића, рекавши да када живот створи хиљаду разлога за плакање, треба показати да постоји хиљаду разлога за осмех.

"Ваша светости (патрјарху), председниче када вас погледам, имамо разлога за осмех, јер видим снагу нашег заједништва и видим да нисам сама", рекла је она.

Присетивши се пута "без повратка", Максимовићева је рекла да је тада била довољно одрасла да препозна страх у мајчиним очима, али сувише мала да схвати ко их и зашто тера.

У уметничком програму учествовао је и КУД "Крајина".

Како преноси Танјуг, обележавању Дана сећања присуствовало је више од 30.000 људи.

Присутни су били и председница Владе Србије Ана Брнабић, министри, као и избегли и прогнани Срби, чланови породица страдалих у "Олуји", грађани...

Ту су такође били и Срби из региона са којима су председници Вучић и Додик претходно одржали састанак у Градској кући у Новом Саду, на којем је договорено да ће на јесен Србија и Република Српска изаћи са декларацијом о заједничком и обједињеном националном деловању и дефинисању минимума националних принципа за опстанак српске нације и народа.

Акција хрватске војске и полиције, за само четири дана, Банију, Лику, Кордун и Северну Далмацију оставила је без Срба – убијено је или нестало око 2.000 Срба, од тога се за 900 још трага. Са својих огњишта протерано је више од 220.000 људи.

За злочине почињене у "Олуји" пред хрватским правосуђем правоснажно је осуђена само једна особа.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво