Шабац збринуо породицу Свилокос из Петриње

Један од градова који је примио велики број људи који су протерани из својих домова током војне операције "Олуја", јесте Шабац, у коме су се прогнани трајно населили. Локална самоуправа је са Комесаријатом и донаторима, за бројне породице откупила сеоска домаћинстава, изградила куће и станове, обезбедила грађевински материјал и новчану помоћ.

После 22 године од "Олује", Бранко Свилокос, са супругом и четворо деце, дом је саградио у Мајуру код Шапца. Страхота рата и прогона из Петриње, рањавање и избегличку колону, сећаће се, каже, док је жив, као и болнице и прихватног центра у Србији у коју је стигао са родитељима.

"Изгледало је језиво. Имаш све, на крају немаш ништа. Кад смо ишли отуда било је свега. Мртвих људи, а бомбардовали су нас авиони кад смо се повлачили. Мислили само да дођемо до Србије, ту смо и видели спас", истиче Бранко Свилокос.

Пет кодина касније, Бранко је упознао Јелену. Да би купио плац и озидао кућу није бирао послове. На градилиштима је изучио неколико заната, а да доврше радове, недавно су од Комесаријата добили грађевински материјал вредан девет хиљада евра.

"Тешко сви живе, а поготово људи који су остали без ичега. Ово је први пут да смо добили помоћ од Комесаријата и захвални смо на томе, јер нам то заиста много значи", каже Јелена Свилокос.

Да би обезбедили све за децу, Бранко и Јелена гаје и малину. Иако им је у Петрињи остало домаћинство у коме живи отац, у завичај не планирају да се врате.

"Све је исто – пусто, нема народа, нема где да се ради. Србин тамо не може да добије посао. Прилагодио сам се овде супер, имам другара, пријатеља. Снашао сам се и све радом сам то направио. Радим, борим се. Ако се не бориш, не можеш да успеш", поручује Бранко.

Задовољан оним што је после прогона постигао, Бранко је захвалан добрим људима који су помогли да се прилагоди и заснује породицу на коју је веома поносан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво