"Могућности сарадње Србије и Русије у науци огромне"

Студенти и ђаци из научно-истраживачког центра Петница, могли би следеће године да посете пет сличних центара у Русији, изјавио је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, истичући да су могућности сарадње Србије и Русије у науци огромне.

Ненад Поповић је са руским амбасадором Александром Чепурином обишао научно-истраживачки центар Петница, а новинарима је, након обиласка рекао да је са Чепурином договорена и конкретна сарадња.

"Можемо да очекујемо да ће ученици и ђаци из Петнице следеће године обићи пет најмодернијих и најквалитетнијих научно-истраживачких центара света, али и да ће њихови предавачи доћи у Петницу да поделе знање", најавио је Поповић.

Он је рекао и да ће бити остварена сарадња са руским агенцијама Роскосмос, Рос-нано и Рос-атом.

"Сва ова знања су потребна физичарима и хемичарима који ће, кад заврше образовање, користити своје знање у корист привреде и Србије и Русије", поручио је министар за иновације и технолошки развој.

Поповић је изразио посебну захвалност руском амбасадору што се позиву да обиђе Петницу, одазвао у најкраћем року.

"Могућности сарадње Србије и Русије у науци су огромне. Србија треба да искористи сва знања и искуства која може да добије од Русије", каже Поповић.

На питање да ли се може очекивати да Петница ускоро добије стални систем финансирања, пошто га сада нема, ресорни министар каже да је сигуран да ће до следеће године да се нађе начин "да се реши бар 90 одсто проблема".

Он је истакао да је улога спонзора у финансирању Петнице значајна, јер како каже, привреда има користи од младих научника и треба да учествује.

Амбасадор Русије Александар Чепурин сагласио се са Поповићем да је сарадња две земље у области науке неопходна, рекавши да и Срби и Руси имају историју великих достигнућа у хемији и физици.

"Србија и Русија могу да раде заједно и на пољу науке, јер када радимо заједно, то увек буде одлично", поручио је Чепурин.

На питање новинара да ли је дошао у посету Петници зато што је то урадио и његов амерички колега, Чепурин се насмејао и кратко одговорио да о томе ништа не зна.

"О томе апсолутно ништа не знам, ми не радимо тако", рекао је руски амбасадор.

Поповића и Чепурина је дочекао директор Петнице Вигор Мајић са којим су обишли студенте и ученике, а они су им објаснили на каквим пројектима тренутно раде.

Ту, у лабораторијама Петнице, затекли су средњошколце, студенте али и младе докторе наука који својим млађим колегама преносе знање.

Након обиласка, министар Поповић и амбасадор Чепурин одржали су састанак са директором Мајићем.

Мајић им је испричао и кратку историју научно-истраживачког центра, рекавши да је идеја за његов настанак настала када је група српских студената посетила тадашњи Совјетски Савез где су постојали такозвани "дворци науке".

"Тамо су деца мимо школе проширивала знање, та идеја је утицала на формирање ове институције на почетку замишљене само за студенте", рекао је Мојић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво