Све више зависника од коцкања, како до излечења?

У Специјалној болници за лечење болести зависности кажу да имају све више и више људи који им се јављају због зависности од коцкања. Према подацима Института за јавно здравље из 2014. у Србији има између 14 хиљада и 33 хиљаде патолошких коцкара. Један бивши коцкар сматра да би увођење персонализованих картица за оне који посећују кладионице и коцкарнице могло да помогне.

Филип Жугић за себе каже да је био пропали студент права огрезао у коцку. Његов проблем трајао је скоро десет година.

"Проблем је, наравно, пре свега материјалне природе који се највише види, али проблем је и у губитку пријатеља, непоштовање околине, проблем је у лошој породичној атмосфери", каже Филип Жугић.

После невоља са којима се суочио намерава да помогне и другима који имају исти проблем.

Жеља му је да се уведу персонализоване идентификационе картице за све оне који посећују места са играма на срећу. Такви објекти би морали да имају и уређаје за регистровање играча.

Овакав систем би дао могућност да лице које осети потребу и оде у неку установу, где би му прегледом терапеута била утврђена патологија, могло себи добровољно да упише забрану на ту картицу, због чега би при покушају валидације уласка у објекат био одбијен, објашњава Жугић.

У Удружењу приређивача игара на срећу сматрају да би тај предлог био добро решење уколико је у складу са законима и Уставом.

Кажу да годинама уназад чланице удружења примењују могућност такозваног самоискључења.

"Особа која жели да јој се онемогући ова врста услуге, дође са попуњеном изјавом и уз личну карту на увид, приложи је оператеру. Тај играч се заводи у систем, а обавештење иде на сва наша уплатна места и сви запослени су дужни да га поштују онолико колико наведе играч у изјави", објашњавају у Удружењу приређивача игара на срећу.

Стручњаци кажу да су они који се лече у проблему увек када прођу поред кладионице или коцкарнице. Да би терапија била успешна неопходна је помоћ породице.

Милица Никић из Специјалне болнице за лечење болести зависности каже да болница саветује да пацијенти не носе новац са собом, да немају никакав контакт са новцем.

"Уколико су користили интернет за коцку, или праћење резултата уколико је проблем са спортском кладионицом, онда саветујемо да се не користи интернет у кући, да се нема контакт са људима који на било који начин имају контакт или су у вези са коцкањем", истиче Никићева.

Филип каже да није учествовао у играма на срећу већ шест година. После прве фазе лечења уз помоћ терапеута из Драјзерове вратио се студијама и дипломирао.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво