Сећање на страдале и прогнане у "Олуји"

У петак, 4. августа, обележава се Дан сећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској оружаној акцији "Олуја" 1995. године. У Книну славље, али без концерта Марка Пековића Томпсона. Пред 22. годишњицу преовлађују поруке да се проблеми избеглих не решавају.

Државни врх Србије и Републике Српске као и представници СПЦ одаће почаст жртвама "Олује" на стадиону фудбалског клуба "Ветерник". Централној манифестацији присуствоваће и председник Србије Александар Вучић који ће се пре тога састати са представницима Срба из региона.

У Книну се спроводе последње припреме за празник који носи назив Дан победе и домовинске захвалности. Ове године, без Томпсоновог концерта у Книну. Он ће наступати у Слуњу, у организацији Министарства бранитеља. У Книну ће свирати Прљаво казалиште. Уз њихове песме ће, после одржане седнице, славити хрватски званичници заједно са грађанима.

"Требало би само мало веселије да буде. Музике више и тако, то ствара један угођај, расположење, а не само марширање", кажу мештани који очекују "леп и добар програм".

У Хрватској се питање повратка Срба ретко, или готово никад не отвара. За историчара Милана Гулића, који је у Србију дошао 1995. у колони, то је једна од најважнијих тема.

"Јасно је да се ради о једној систематској политици да се ти људи не врате. Мислим да је камен темељац те политике, осим да се људима онемогућава да раде, да је камен темељац одузимање станарског права", рекао је Гулић.

Тек када се у Хрватској стиша славље, долази време за нови дијалог, поручује Заједница Срба из Хрватске и БиХ.

"Све је већи број оних који се из страха изјашњавају или као Хрвати или се не опредељују уопште, не изражавају своје ни политичко ни било које друго мишљење", истиче Зоран Суботић из Заједнице Срба из Хрватске и БиХ.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић наглашава да је проблем у томе што има доста питања, а да се о њима не разговара.

"Постављамо им питање пензија, несталих и са једне и са друге стране, осумњичени за ратне злочине, дуговања фирми, сукцесије, имовине приватне и предузећа. Има много тема а ми те теме не отварамо", рекао је Дачић.

Ипак, иако се у августу реторика између Хрватске и Србије по правилу заоштри, неки виде и шансу да се баш сада отворе спорне тачке.

"Чини ми се да се по први пут отворила нека шанса да у директном дијалогу и разговору Београда и Загреба се пронађе некакав пут... Увек постоји нешто што искрсава, али када говоримо о таксама чини се да су таксе преплавиле медијску сферу више него 'Олуја'", каже Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

У акцији хрватске војске и полиције "Олуја" убијено је 2.000 Срба, а 800 је нестало. Са простора Северне Далмације, Лике, Кордуна и Баније протерано је око 220.000 Срба, а њихова имовина уништена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара