Градња тунела Манајле – битка са подземним водама и одронима

Интензивно се ради на јужном краку Коридора 10. Пробијена је и друга тунелска цев најдужег путног тунела Манајле, дугачког 1.804 метра. Налази се на деоници Царичина долина – Владичин Хан, где се гради и најдужи мост на јужној деоници Коридора 10, Врла.

Тунел Манајле – осим што је најдужи путни тунел, и најзахтевнији је за изградњу.

Сложени хидрогеолошки услови на терену и чести одрони, успоравали су рад.

"У више наврата имали смо велике приливе подземних вода, који су ишли и до седам литара у секунди. Санирали смо све те деформације услед брдских притисака", напомиње помоћник директора "Коридора Србије" Милован Бекрић.

Сада се поставља хидроизолација, дренажни систем, али и припрема терен за одводњавање и постављање ивичњака.

"Радио сам на ископу, сад сам овде. Било је тешко, привели смо ископ до краја, сад приводимо фине радове", каже радник Милош Јовановић.

Тунелске цеви имаће проширења, биће повезане пролазима за евакуацију путника и возила, у случају незгода.

"Тунел који ће повезивати леву и десну тунелску цев, он је почет с оне стране и још 7-8 метара има да се пробије", наводи надзорник Милосав Гладовић.

Тунел ће бити опремљен најсавременијим телекомуникационим системима, саобраћајном опремом и сигнализацијом.

На делу леве тунелске цеви у току су припремни радови за бетонирање, и само бетонирање. Распон од 12 до 20 степени омогућава да се у тунелу ради 24 сата. Ту је ангажовано око 200 радника.

Ван тунела, температура двоструко виша. За рад на висини радници имају заштитну опрему, а за рад на врућини импровизоване фрижидере, залеђену воду и пешкире. Чешће су паузе и одмори.

"Доста је напорније него кад су температуре нормалне, али рокови морају да се поштују", истиче радник Дејан Рајић.

На највишем и најдужем мосту на јужном краку Коридора 10, Врли, монтирају се носачи. Извођачи очекују да те радове заврше за месец дана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи