Шта је лек за одлазак лекара

Изрека "трбухом за крухом" у најкраћем објашњава разлоге због којих велики број здравствених радника покушава да пронађе посао у иностранству. Прецизних података о томе колико је лекара, медицинских сестара и техничара отишло из Србије – нема. Због плата које су веће од три до пет пута, а неретко и више, наши здравствени радници најчешће одлазе у Немачку, Кувајт, али и у Хрватску.

Стетоскоп у кофер и правац у Немачку, где ради готово 40.000 страних лекара. И из Опште болнице у Зрењанину у ту земљу вероватно је отишао неко од 21 запосленог, колико их је тренутно на неплаћеном одсуству. Зато ће убудуће паузу у раду моћи да добију на годину дана, уместо на две.

"Сада смо у недоумици – да ли дозволити људима да поправе своју материјалну ситуацију, или им забранити да иду, што је у сваком случају нонсенс", каже заменик директора Опште болнице у Зрењанину др Владимир Арбутинов.

Потпуне забране одласка на неплаћено одсуство неће бити, али је због све чешћих захтева, Министарство здравља дало одређене сугестије директорима здравствених установа.

Државни секретар у Министарству здравља др Ференц Вицко наводи да је једна од сугестија да се не даје неплаћено одсуство оним лекарима специјалистима без којих служба не би могла да функционише.

"Склапа се уговор да се време које се проведе на специјализацији дупло мора одрадити овој држави да би се, практично, цена специјализације некако вратила и да обезбедимо те стручњаке", указује др Вицко. 

Сваке године сертификат о доброј пракси узме око 800 лекара, али то не значи и да су сви они отишли из земље, кажу у Лекарској комори Србије. Тврде да у овом тренутку имамо довољно здравствених радника.

Директор Лекарске коморе Србије др Милан Динић напомиње да су проблем унутрашње миграције лекара ка већим градовима. Подсећа да, с обзиром на слободно тржиште, и унутар Европске уније постоји проблем миграција лекара и да су се са тим суочавале све земље кандидати.

"Истина је да имамо негативну старосну структуру што се тиче здравствених радника, пре свега лекара", констатује др Динић.

Лекари одлазе у иностранство због веће плате, али има и оних који су морали на годишњи одмор, па је тако болница у Смедереву остала без јединог инфектолога. На срећу, нема хитних пацијената, јер би морали у неки други центар. С једним инфектологом раде годинама.

"Он покрива прву смену и консултант је за све пацијенте којима је неопходан инфектолог. Да покривамо 24 сата, требало би нам пет инфектолога, ни богатије земље немају инфектологију у општим болницама која је покривена 24 сата", каже в. д. директора Опште болнице "Свети Лука" у Смедереву, прим. др Ненад Ђорђевић.

Према подацима Института "Батут", Србији недостају анестезиолози, педијатри, радиолози, па и инфектолози, а то су и најтраженија занимања у иностранству. Преко границе, плаћеније су и медицинске сестре.

"Када је у питању недостатак у домовима здравља, углавном су лекари недостајали, док је недостатак здравственог кадра у болницама обележен и недостатком медицинских сестара. Управо су ти недостаци предвиђени да буду покривени током ове године", указује Верица Јовановић, в. д. директора Института за јавно здравље "Батут".

Др Вицко подсећа да је Министарство здравља планирало да током ове године буде запослено више од 2.600 нових здравствених радника.

Војвођански секретар за здравство др Зоран Гојковић најављује да ће бити знатно побољшан квалитет едукације и стручног оспособљавања медицинара, затим њихово информисање, а обећава и да ће бити побољшани услови за рад – како материјални, тако и услови везани за квалитет опреме на којој раде.

Да остану, можда ће допринети и бољи услови за рад. Ове године улагање у опрему, реновирање и изградњу здравствених установа биће веће од две милијарде евра. До краја године, здравственим радницима обећане су и веће плате.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво