Врели талас не посустаје, шта урадити кад неком позли

Уобичајене препоруке лекара ових врелих дана већ сви знамо – хроничним болесницима се саветује да редовно користе терапију, а здравима да пију више течности, једу лакшу храну, облаче се адекватно и да се клоне сунца у најтоплијем делу дана. Али оно што мало нас зна јесте како да помогнемо онима којима, на пример, позли.

Летња жега никоме не прија, па тропске врућине могу да изазову озбиљне тегобе и код потпуно здравих особа. Главни непријатељи нашег организма су сунчаница и топлотни удар. Дуже излагање главе сунцу доводи до сунчанице, посебно када је потиљак директно на високој температури, шире се крвни судови, а знаци упозорења су јака главобоља, вртоглавица, немир, поспаност и повраћање, зујање у ушима, поремећај вида, па и несвестица, пулс је убрзан, а дисање плитко и убрзано.

"Особа треба да оде што пре у неку расхлађену просторију, да буде тамна, ако није доступна, ставити у хлад, замрачити. Да би се смањила мучнина, потребно је хладити потиљачни део главе или мокрим пешкиром полако системски расхлађивати, давати хлане напитке", указује др Љубица Алексић из Црвеног крста Србије.

У околним земљама, високе температуре и топотни удари већ су однели људске животе. Топлотни удар најчешће се јавља код радника у пекарама, код возача у прегрејаном аутомобилу. Настаје као резултат наглог, прекомерног повећања телесне температуре, када се организам више не зноји. Симптоми су малаксалост и грчеви, вртоглавица, жеђ.

"Особа што пре треба да се пребаци у хладну и добро проветрену просторију, и треба јој системско расхлађивање, хладни напици, богати електролитима. Оно на шта треба обратити пажњу је стање свести, дезоријентисаност, и онда обавезно обавестити Службу хитне помоћи", напомиње Алексићева.

Пошто многи од нас ових дана спас од врућине потраже и на јавним купалиштима, а у воду улазе и они који не знају да пливају или су полупливачи, а неретко и пливаче изненади и непредвидива вода нпр. у рекама, у овим топлим данима ево и савета из Спасиличаке службе Аде Циганлије.

"За људе који нису професионални спасиоци сва помоћ се састоји у томе да се дављенику дода неки предмет који га може одржати на води, лопта, нешто што плута, да се добаци канап, грана, да га привучете, никако не треба покушавати спасавање у води јер то може бити ризично и по једног и по другог", објашњава Миодраг Јовић, шеф Спасилачке службе на Ади Циганлији.

Да врућину лакше поднесемо, најбоље је да, уколико не морамо, у најтоплијем делу дана не будем напољу, да поред себе увек имамо флашицу воде, али и да из расхлађене просторије не излазимо нагло напоље на високу температуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара