УНС открио још једно убиство новинара на Косову 1999. године

Удружење новинара Србије открило је да је новинар РТВ Приштина Крист Гегај убијен у Истоку, септембра 1999. године, три месеца по доласку међународних снага, а његово име се до сада није налазило ни у једној евиденцији страдалих новинара, наведено је у саопштењу тог удружења.

Име Криста Гегаја ново је у УНС-овом Досијеу о убијеним и несталим новинарима, који за подручје Косова у периоду од 1998. до 2005. године сада има евидентираних 14 убијених и киднапованих новинара и медијских радника, наведено је у саопштењу УНС-а.

Ни за један од тих случајева одговорни нису процесуирани.

Крист Гегај је био коментатор и уредник у програму на албанском језику РТВ Приштина.

Према информацијама до којих је дошао УНС, Крист Гегај је нестао 12. септембра 1999. године, три месеца након доласка међународних снага на Косово.

Тог дана, око 7 сати извео је стоку на имање, на 200 метара од куће. Од тада више није виђен жив. Породица и пријатељи тражили су га сатима, а око 22 сата нестанак су пријавили на најближем контролном пункту Кфора.

Гегајево тело је пронађено 13. септембра 1999. године у оближњој реци.

Када је УНС поново у центар пажње вратио питање нерасветљених злочина над колегама и од међународних организација и косовских институција тражио податке о истрагама, мисија ОЕБС-а је почетком ове године на листу убијених новинара додала име Африма Малићија.

Малићи је био новинар листа Бујку. Убијен је 2. децембра 1998. године у Приштини, у насељу Сунчев брег.

Африм Малићи, Хизри Тала и Илир Дурмиши на Косову су проглашени народним мученицима и три улице носе њихова имена, док ја име Криста Гегаја у потпуности заборављено, наводи УНС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво