Стефановић: Хеликоптерска јединица увек спремна да извршава задатке

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић посетио је данас Хеликоптерску јединицу МУП-а Србије где је учествовао у приказу летачке операције, односно био је члан посаде хеликоптера који је гасио пожар и први пут имао прилике да стекне увид у начин рада чланова посаде у таквим ситуацијама.

Стефановић је био члан посаде која је извела приказ захватања воде и гашења пожара изнад Саве код Остружнице, док је истовремено на хелиодрому Хеликоптерске јединице на Аеродрому "Никола Тесла" изведен приказ спасавања лица после ваздухопловног удеса.

Обраћајући се припадницима те јединице, Стефановић је поручио да је то била једна од ретких прилика у којој је могао да доживи тако нешто из прве руке и увери се колико је сложен посао који обављају припадници те Јединице.

"Ово је прилика да одамо признање Јединици и свим момцима који су можда најмање експонирани од свих припадника МУП-а, али који вуку лавовски део посла и који су логистичка подршка за све задатке које ми извршавамо", рекао је Стефановић.

Министар је рекао да ће набавка нових хеликоптера, нова три "ербаса", крајем следеће или почетком 2019. године модернизовати Хеликоптерску јединицу, и додао да ће он разговарати са њиховим командантом пуковником Младеном Коцићем шта се још може урадити на унапређењу њихових летачких могућности, као и технике и опреме коју поседују.

"Хвала вам за све што сте урадили на подршци јединицама које се боре против организованог криминала, у спашавању, заштити, гашењу пожара, хвала вам на свему што сте урадили за Србију", поручио је Стефановић.

Наводећи да Хеликоптерска јединица ове године обележава 50 година постојања, истакао је да је то велика ствар, која показује озбиљну традицију и искуство, и уз одржавање хеликоптера који су увек спремни да изврше задатак, показује колико су њени припадници посвећени.

"То није само примање плате, то је много више од тога. Ови људи, као и уопште људи у полицији, живе за свој посао и због тога морамо да одамо увек дужно признање и желим да данас, на летачки дан, Светог Илију, то покажемо јавности, да људи знају колико дугујемо овим момцима и колико је важно да оваква јединица постоји", рекао је Стефановић.

Како је рекао, ситуације у којима припадници Хеликоптерске јединице, са свима који се баве заштитом живота грађана Србије, обављају своје задатке у најсложенијим условима за њих су свакодневница, а за остале прилика да виде да они у тим задацима не размишљају о себи, већ о томе да помогну онима који су на терену.

Командант Хеликоптерске јединице, пуковник Владан Коцић, истакао је да је историја те јединице вредна пажње и поштовања, истичући да је кроз хеликоптере те јединице прошло више од 200.000 људи, превезено више од 2.000 људи којима је требала помоћ, док је само у једном дану евакуисано око 2.000 људи из поплављених подручја.

Добављено је више стотина тона неопходног материјала помоћи, у борбама са пожарима бачено више стотина тона воде, а десетине хиљада сати летења су иза припадника те јединице, истакао је Коцић.

"Наша техничка служба одржава хеликоптере тако да се отказни планови наших летелица могу водити као статистичка грешка. И то је наш понос", поручуо је Коцић.

Пуковник Коцић уручио је данас плакете Хеликоптерске једицине директору полиције Владимиру Ребићу, директорки Директората цивилног ваздухопловства Мирјани Чизмаров, начелнику Сектора за ванредне ситуације Предрагу Марићу, начелнику Сектора за материјалне фининансијске послове Жељку Веселиновићу, команданту Жандармерије Горану Драговићу и команданту САЈ-а Спасоју Вуловићу.

Министар Стефановић уручио је награде тројици припадника Хеликоптерске јединице - пиштоље, који су награђени за изузетне резултате и допринос у раду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво