Студентски домови као хостели

Летњи фестивали широм Србије мамац су за стране туристе, који су само у престоници од почетка године остварили милион ноћења. Неким туристима број звездица на хотелу није важан, па зато одлуче да изнајме собу у студентском дому.

Ручају бечку шницлу у мензи, имају цимера и деле купатило. Туристи авантуристи ово могу да добију тек кад задуже кључ од студентске собе. У Београду два студентска дома већ седам година раде и као хостели.

"То је део ограничених капацитета, где се налази 36 соба у Студентском граду и 32 собе у студентском дому 'Лола'. Тај део капацитета уз цену од 1.400 динара плус боравишна такса углавном користе студенти и гостујући професори", каже Мирослав Сарић, помоћник директора Студентског центра "Београд".

Соба више најчешће се тражи крајем јула и првих дана августа.

"Ми их рекламирамо током целе године, и оне су углавном попуњене, студенти који су долазили пре пет-шест година и даље долазе што значи да су били задовољни нивоом услуге", каже Сарић.

За нешто више од 10 евра дневно, студентски кревет се издаје и у Новом Саду. Али не током целе године као у Београду.

"Када наши студенти заврше испитни рок, од 5. јула до 21. августа покушавамо да смештајне капацитете уступимо туристима, гостима Новог Сада и да их угостимо. Највећи број гостију се дешава током Фестивала 'Егзит'. Имали смо 630 гостију углавном из Енглеске, било је ту и Холанђана и гостију из других земаља", каже  Стева Лазаревић, помоћник директора Студентског центра "Нови Сад".

Не користе само Новосађани предности лета. У Суботици је у току реновирање студентског дома, а све како би новим смештајем привукли стране туристе.

"Наш превасходни циљ је смештај и исхрана студената. У склопу тога се реновирају и собе и остале ствари и баш зато ми и издајемо те собе да бисмо зарадили неки динар, такође да би се побољшао живот тих студената", каже Мирослав Ђокић, руководилац Сектора смештаја у Студентском центру "Суботица".

У развијеним европским земљама студентски домови као хостели послују углавном у плусу. У студентским центрима сагласни да у Србији понуду тек треба развити. Али и добро калкулисати, тако да место студенту у дому не сме да зависи од зараде од туриста.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво