Културна баштина дигитализацијом постаје доступна свима

Захваљујући дигитализацији, подаци о културном наслеђу и савременом стваралаштву убудуће ће бити доступни и широј јавности. Споразум о сарадњи на процесу дигитализације тих података потписали су Министарство културе и информисања, Телеком Србија и Математички институт САНУ.

"Дигитализација је један од приоритета Владе Србије у свим аспектима, па тако и културном, а овим споразумом остварује се могућност да се установе културе развију и уђу у корак са временом", рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић.

Министар је најавио да ће дигитализацији бити посвећена значајна пажња и у Нацрту стратегије културног развоја 2017. до 2027.

Директор "Телекома Србија" Предраг Ћулибрк рекао је да је посебно задовољан због учешћа у овом пројекту.

Нагласио је да је "Телеком Србија" друштвено одговорна компанија, која овог пута учествује у пројекту од националног значаја, али да је спремна да слично партиципира и у другим областима.

"Телеком" ће, како је објаснио, пружити подршку у планирању и имплементацији дигиталне инфраструктуре како би се културно наслеђе и савремено стваралаштво сачували од заборава "и за нас али и за генерације које доалазе".

"Постоји још један важан циљ, а то је да културно наслеђе буде доступно и ширим круговима друштва како би се сви упознали са историјом и са савременим дешавањима нашег друштва", поручио је Ћулибрк.

САНУ дигитализацију види као модел чувања података, рекао је директор Математичког института САНУ Зоран Огњановић.

Подсетио је да је САНУ у већем броју пројеката сарађивала са Народном библиотеком и Народним музејем, али другим културним установама организујућии велики број пројеката који чувају културну баштину.

"Споразум о сарадњи који је данас потписан представљаће и квалитетан додатак образовном систему, јер ће ђаци који проучавају српски језик и ликовну уметност моћи да једним кликом преузму све што их занима", закључио је Огњановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво