Једна особа настрадала у поплавама

У поплавама у Западној Србији једна особа изгубила живот. У рудничко-таковском крају проглашено стање елементарне непогоде. Захвајући ангажовању локалних власти и спасилачких екипа, спречена већа штета. Тренутна ситуација под контролом.

Обилне падавине изазвале су велике поплаве у Западној Србији. На подручју Сјенице једна особа је настрадала.

Живот је изгубио педесетогодишњи Р.Џ. У поплавама у општини Сјеница, према подацима Кризног штаба, оштећено је више од 400 кућа.

Највише штете изазвала је река Грабовица која протиче кроз град, а која се излила због падавина које су достизале и до 80 литара по квадратном метру.

Водоснабдевање је нормализовано. Због обилних падавина, прорадила су и клизишта у два сјеничка села.

На подручју општине Сјеница локалне власти су јуче прогласиле ванредно стање због незапамћених поплава. Пало је 75 литара воде по метру квадратном, а поједине станице измериле су и до 86 литара, што није забележено у последњих 50 година.

Општинска управа у Сјеници одлучила је да за двадесетак најугроженијих породица издвоји по 10.000 динара једнократне помоћи.

Помоћ Владе поплављеним подручјима

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић најавио је да ће Влада Србије помоћи у санирању штета на свим поплављеним подручјима западне Србије.

После обиласка општине Сјеница, Љајић је рекао да ће Влада уплатити једнократна новчана средства свим породицама које су претрпеле велике штете.

Министар Љајић је додао да је ситуација на терену гора него што се очекивало и да већ има 120 захтева домаћинстава за помоћ.

Према његовим речима, биће предузете хитне мере на пружању помоћи појединцима и породицама, као и дугорочне на уређењу комплетног слива реке Грабовице која протиче кроз Сјеницу.

После обиласка села Пријановићи и Татојевица, у општини Пожега, Љајић је оценио да је у тим местима најгора ситуација од последица синоћне провале облака.

Сада се "бавимо последицама поплава", и ово треба да буде "последња опомена", јер се убудуће "морамо бавити узроцима" зашто долази до оваквих поплава и великих штета после обилних падавина, рекао је министар.

У разговору с мештанима ових села, као и на лицу места, Љајић се директно уверио у велике штете које је вода нанела ораницама, домаћинствима и инфраструктури.

Спречена штета већих размера

У рудничко-таковском крају проглашено је стање елементарне непогоде, али је, захваљујући ангажовању локалних власти и спасилачких екипа, спречена већа штета на угроженим подручјима.

Тренутна ситуација у свим поплављеним општинама је под контролом.

Председник Општине Пожега Милован Мићовић рекао је за Јутарњи дневник да је ситуација у ужичком крају много боља и да се вода полако повлачи у своје корито, као и да се очекује да ће се ситуација у току дана стабилизовати ако не буде додатних падавина.

"Поплављено је око 1.000 хектара површине и преко 50 кућа. Људе смо на време евакуисали, али је остало доста заробљене и подављене стоке у шталама. Прогласили смо стање елементарне непогоде и формирали комисије које ће данас изаћи на терен да евидентирати све настале штете", рекао је Мићовић.

Током петнаесточасовне кише, пало је 56 литара воде по квадратном метру, која је дотицала брзином од 50 литара у секунди. Ђетиња је надошала за два сата, а куће на кеју нашле су се у води.

Ситуација под контролом 

Према речима координатора за информисање у градској управи Верице Туцовић, после уклањања опасности од изливања Ђетиње у Ужицу је све под контролом, а према процени стручњака, нема више опасности да би могло доћи до нових налета воде.

"Вода се повукла са појединих подручја, а штета неће бити тих размера како је на први поглед изгледало", рекла је Туцовићева. 

Обилне кише су протеклих дана проузорковале штете и у општинама Нова Варош, Пријепоље и Прибој, излиле су се реке Милешевка, Бистрица, Лим, Злошница, Кратовска река, као и велики број потока, због чега су без струје и пијаће воде остала многа насеља у том крају.

Бистрица је поплавила мотел и рибњак "Врело" у Дражевићима, фабрику "Златар пласт" и пилану "Вихор".

У општини Пријепоље, Милешевка је на више места оштетила и поткопала пут према манастиру Милешева, а однела је и неколико мостова.

У општини Прибој, према речима председника општине Лазара Рвовића, највише штете било је у насељу Рабреновац, али и на многим сеоским путевима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво