Центар за ВТО у Крагујевцу спреман за пацијенте

Председник Србије Александар Вучић обишао је новоизграђени Центар за вантелесну оплодњу у Крагујевцу и указао да су нам деца најважнија и да је све, шта год урадили у економији и политици, осуђено на пропаст уколико се не промени демографска политика и не повећа број становника.

Вучић је подвукао да имамо читаву једну генерацију мање од неких других земаља, генерацију радника, ученика, образованих људи и да ако то не разумемо, да су нам деца најважнија, "џабе све што радимо". 

Он је у том смислу Србију упоредио са Турском, где је просечна старост 27 година док је код нас 44. 

Како је рекао, то није проблем само економије, јер га имају и много богатије и развијеније земље, већ је то проблем националне свести. 

Ипак, наводи, у Србији је ове године рођено 6,7 одсто више беба него прошле године, али се не треба прерано радовати. 

Председник Србије је посебну захвалност упутио Фондацији "Драгица Николић", која је за Центар за вантелесну оплодњу у Крагујевцу издвојила више од 700.000 евра, рекавши да је добро што је породица Николић из тог града, па се побринула "да не оде сав новац у Београд".

Вучић истиче да је Центар за ВТО нешто лепо што неко може да поклони држави Србији.

"Захвалан сам Фондацији 'Драгица Николић', која је уложила 84 милиона динара, држава Србија је дала 50 милиона, неких пет милиона и крагујевачки Клинички центар. Ово је велика и важна ствар пре свега за младе брачне парове, неће бити чекања колико је било до сада, потребно је још центара да бисмо чекања избегли, али ово је једна од најважнијих ствари коју морамо да радимо у будућности и на којима морамо да инсистирамо", каже председник Србије.

Вучић каже да би волео да се то отварање обележило и још свечаније, те изразио жаљење што министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић није могла данас да буде у Крагујевцу.

"Већ смо разговарали да ће она (Ђукић Дејановићева) имати већи буџет за следећу годину, јер ако то не променимо, шта год да урадимо у економији и политици, осуђени смо на пропаст", истакао је председник Србије.

Лончар: Центар за вантелесну оплодњу део борбе парова да добију дете 

"Ово је само део онога што смо обећали и што радимо – суочавамо се са проблемом да је све већем броју парова неопходно да уђу у ову процедуру, како би добили дете", рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Лончар је рекао да инсистира на томе да већ од сутра почну да долазе заинтересовани парови који имају проблем, како би што пре ушли у процедуру, урадили потребне анализе и можда већ у септембру започели процес вантелесне оплодње.

Министар је подсетио да је померена старосна граница за вантелесну оплодњу са 40 на 42 године, док држава финансира и трећи покушај, уз донет закон који ће ту област комплетно уредити.

"То је оно што смо предузели и сада треба да се ради да бисмо добили резултате", подвукао је Лончар.

Он је рекао да је држава новац за нови центар издвојила из буџета, а не из кредита, захваљујући политици штедње која је вођена, како би се улагало у неопходне ствари, и захвалио Фондацији "Драгица Николић" на донацији.

Председница Управног одбора Фондације "Драгица Николић" казала је да је циљ те фондације да њена задужбина буду не само зидови и најсавременија медицинска опрема већ пре свега плач новорођене деце.

"Да задужбина буде сваки осмех на родитељским лицима и да нас буде што више", рекла је Драгица Николић.

Николићева истиче да су овој држави потребна деца и млади образовани кадрови.

"Фондација, осим што реконструише породилишта, ево, дрзнула се и да одвоји 84 милиона динара да сагради овакав институт у којем ће се рађати будући грађани Шумадије и Србије. Смањиће се чекања на листи за вештачку оплодњу и надамо се да ће овај центар врвети од плача новорођених беба", каже Николићева.

Центар су, са председником, министром здравља Златибором Лончаром и Драгицом Николић обишли и председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић, као и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Високе госте дочекао је директор Клиничког центар у Крагујевцу Предраг Саздановић, који је истакао да је Клинички центар Крагујевац данас започео нову еру и нову историју која подразумева и Центар за вештачку оплодњу.

Он је захвалио Влади Србије, односно Министарству здравља и Фондацији "Драгица Николић" на разумевању и помоћи у изградњи Центра за ВТО улагањем озбиљних средстава, чиме је започет процес решавања демографског проблема.

"Центар ће врло брзо не само почети са радом већ ће и дати резултате који су неопходни и који ће бити видљиви у виду дечјег плача, оног радосног, на рођењу", рекао је Саздановић.

Изградња Центра почела је крајем 2016. године у оквиру Гинеколошко-акушерске клинике КЦ Крагујевац надградњом трећег спрата Хируршког блока.

Министарство здравља обезбедило је медицинску опрему у вредности од око 50 милиона динара, док је средствима Фондације у износу од око 84 милиона динара дограђено 350 квадрата новог простора.

Здравствена установа је, из својих средстава, обезбедила набавку немедицинске опреме за собе за пацијенте, операциону салу, лабораторију и друге просторије.

Клинички центар Крагујевац до сада није имао могућност да обавља вантелесну оплодњу у својој установи, због чега је око 150 до 200 парова годишње упућивано у друге здравствене Центре за вантелесну оплодњу.

Изградњом Центра при ГАК-у у крагујевачком Клиничком центру за парове са стерилитетом, за око два милиона људи из региона које специјалистичким медицинским услугама покрива КЦ Крагујевац, биће обезбеђена медицинска дијагностика и услуга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво