Суше се брестови уз Велику Мораву, шумари се не оглашавају

Становници села поред Велике Мораве у Поморавском округу жале се да се навелико суше брестови, млада и стара стабла подједнако, а шумари се не оглашавaју.

Мештани села Рибаре, крај Велике Мораве, рекли су Танјугу да је жалосно што се у зеленилу других врста дрвећа виде осушени брестови "на коју год страну погледате", а да се некима и кора огулила.

Кажу да су приметили да се брестови суше већ три или четири године "али од прошле године је то права епидемија".

Шумари им ништа не говоре, шта треба предузети, иако су их, кажу, обавестили неколико пута - лично и преко Савета Месне заједнице.

Шумама Јагодине и других општина Поморавског округа: Ћуприје, Деспотовца, Параћина, Свилајнца и Рековца, господари Шумско газдинство "Јужни кучај" Деспотовац.

Ово газдинство газдује државним шумама, а осушени брестови, на које указују мештани Рибара, су на приватним парцелама.

Пре четири године, ово газдинство је "изашло" са податком да се на подручју Поморавског округа осушило 43 хектара стабала црног бора, смрче и дуглазије, највише на подручју Јагодине и Деспотовца али да "сушења стабала нема код лишћара".

Тада је у Одељењу за заштиту и гајење шума овог газдинства речено Танјугу "да се суше природна станишта и у неким другим деловима Србије", да се "узрок сушења не зна али да се утврђује на Институту за шумарство у Београду".

Да ли су у питању климатске промене, изражене суше последњих година, инсекти поткорњаци или нешто друго, не знају ни шумари на терену.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво