Све више туриста открива лепоте Власине

Мала помоћ државе неком крају може много да значи. То показује пример Власине која, од када се користе ваучери, има много више туриста но што их је некада имала. Иако су заштићено подручје изузетних одлика, висораван и Власинско језеро викендом угосте и по 15.000 посетилаца. За потпуну туристичку дестинацију недостају јој поједини садржаји, али управо због очуване дивљине Власина привлачи посетиоце. Предност је и у добрим прилазним путевима, близини Коридора и четири аеродрома - у Нишу, Софији, Приштини и Скопљу.

Мало ко је пре више од пола века, у време изградње бране на Власини, могао да поверује да ће вештачка акумулација, на 1.213 метара надморске висине, после много година туристима бити занимљива.

Директорка Туристичке организације Сурдулице Биљана Николић каже да Власина не може да се опише, већ мора да се доживи.

"Оно што туристе привлачи је када се једном дође овде, ви се осећате боље", напомиње Николићева.

Власина је заштићено подручје, па о њој брину четири чувара. Често туристе возе катамараном како би у лепоти краја уживали и на води.

"Ми контролишемо дивљу градњу, лов, риболов, шуме, брање лековитог биља и боровница, све, баш све", истиче један од чувара Власине Радош Костадиновић.

Плутајућа тресетна острва су атракција Власинког језера која воле и домаћи, али и страни туристи, посебно они из суседне Бугарске.

Када одете на Власину, можете да бирате да ли ћете бити смештени у хотелу, у домаћој радиности или у кампу.

Тамо за свакога има понешто - од боровница и лековитог биља, преко хотелског смештаја за 1.200 динара, али и плаца за изградњу викендица од три до пет хиљада евра за ар.

Постављени су видиковци, обележне пешачке и бициклистичке стазе, асфалтиран пут.

Недостају жичара, забавни паркови за децу и поједини ванпансионски садржаји.

"Ми смо сиромашна општина и уз мало већу пажњу наше Владе, уз незнатна средства, ово би могла да буде једна од најзанимљјивијих дестинација за развој туризма у Србији", кажеМилорад Радуловић, власник хотела на Власини.

Ако долазите на Власину, можда нећете имати среће да видите крдо коња, али вам зато и краве у испаши могу препречити пут.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво