Идентификовано 18 жртава трговине људи

За првих шест месеци ове године у Србији је идентификовано 18 жртава трговине људима, сексуална експлоатација је и даље доминантни облик трафикинга, а најчешће жртве су особе женског пола.

Мирко Врећа, секретар Центра за заштиту жртава трговине људима рекао је Танјугу уочи Светског дана борбе против трговине људима да је прошле  године идентификовано 55 нових жртава трговине људима, док је за првих шест месеци ове године идентификовано 18.

Истиче и да се ситуација није променила када је у питању тренд те да су жртве и даље домаћи држављани.

Према његовим речима, то значи да је Србија земља порекла, али и експлоатације.

"Страни држављани се као жртве трговине људима јављају у занемарљивом проценту", наводи Врећа.

Додаје и да је сексуална експлоатација и даље доминантна.

Међутим, истиче да је разлика у односу на раније године то што су се појавили случајеви вишеструке експлотације који показују "брутализацију трговине људима".

Према његовим речима, тако је у 10 случајева прошле године забележено да су особе биле вишеструко експлоатисане кроз сексуалну експлоатацију, принудни брак и просјачење.

"То су ствари које могу да нас забрину и упуте шта треба радити у наредном периоду", рекао је секретар Центра за заштиту жртава трговине људима.

Наводи и да су најчешће жртве трговине људима особе женског пола, како пунолетне тако и малолетне.

"Прошле године 60 одсто жртава било је малолетно, док је ове године тај број у корист пунолетних особа", наводи Врећа.

И док су жене углавном жртве сексуалне експлоатације, мушкураци су жртве радне, објашњава секретар Центра за заштиту жртава трговине људима и додаје су жртве обично особе ниског образовног профила.

"Обично, пре саме трговине увек претходе неки ризици на које треба реаговати", истиче Врећа.

Како каже, треба радити на препознавању ризика попут сиромаштва, насиља у породици или неког другог облика дисфункције у самој породици како би се спречило да неко постане жртва трговине људима.

Светски дан борбе против трговине људима биће обележен у недељу, 30. јула на Ади Циганлији, у организацији Центра за заштиту жртава трговине људима, Црвеног Крста Србије и Унитас Фонда.

"У Србији се већ четврту годину за редом 30. јул обележава као Светски дан борбе против трговине људима и то са циљем да се општа и стручна јавност подсети на постојање овог проблема, али и потреби да сви заједно радимо на сузбијању трговине људима", наводи секретар Центра за заштиту жртава трговине људима.

Према његовим речима, тим поводом сви присутни на Ади имаће прилике да присуствују радионицама које ће реализовати волонтери Црвеног крста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво