Вучић: Клинички центар – мало ремек-дело за Ниш

У оквиру дводневне посете Нишавском округу, председник Србије Александар Вучић обишао је завршне радове на изградњи Клиничког центра у Нишу и најавио да ће за неколико дана нова зграда КЦ Ниш бити пуштена у пробни рад, док почетком августа почиње да се уноси опрема, која је већ стигла, како би, уз нове медицинске сестре и лекаре, пријем пацијената био могућ пре краја године.

Александра Вучића су испред Клиничког центра дочекали министар здравља Златибор Лончар, директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, као и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

У разговору са домаћинима, Вучић је рекао да је и ово све урађено захваљујући мерама фискалне стабилизације које доносе резултате, а непосредно пред улазак у зграду рекао је да све "изгледа врло импресивно".

"То је мало ремек дело за Ниш", рекао је Вучић након посете Клиничком центру.

"Био сам у болници Кливленд, у Абу Дабију, која се сматра једном од најбољих болница. Ове операционе сале овде готово истоветно изгледају. Задовољан сам што ће ту промену и квалитет живота моћи да осете и грађани овде", рекао је Вучић.

Прецизирао је да је у радове уложено 35 милиона евра, уз улагање у најмодернију опрему, што је све укупно око 50 милиона евра.

"Ово је мало ремек дело за Ниш, људи могу да схвате да је паметно трошен новац и шта смо урадили", рекао је председник.

Најавио је да ће за неколико дана болница бити пуштена у пробни рад, а крајем јула и почетком августа остаје да се унесе опрема, која је скоро сва стигла - и магнетна резонанца, акцелератори, ангио-сале...

"Остаје да се постави још мали део опреме кад стигне, да се све уподоби, да се узму специјалисти, још 100 сестара и 20 лекара, да крећу да координишу рад, да све интегришу у целину да бисмо пре краја године имали пријем пацијената", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су у току преговори између представника Владе и компаније која је изводила радове на Клиничком центру у Нишу, око исплате пенала због кашњења, што тражи српска страна, и одштетног захтева, које траже Италијани.

Радове је, иначе, изводила италијанска компанија "Инсо".

Први рок за завршетак радова био је октобар 2016, да би отварање било померено за 27. март 2017, али ни тај рок није испоштован.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Нишу, рекао да су ти преговори у току и да тек треба да се види како ће то да се заврши.

"То треба да се реши што је пре могуће, да би радови могли да буду приведени крају. На крају ћемо ипак да завршимо све радове за десет милиона евра нижу суму него што је била прва следећа понуда", рекао је Вучић.

Констатовао је да је обављен добар посао уз, како је рекао, недопустиво кашњење од неколико месеци.

"Пре само три године, када сам био овде, била је ливада, а сада имате 44.000 квадрата", закључио је Вучић.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је у међувремену финансијске санкције за извођаче радова.

Нишко и српско здравство ће у капацитетима новосаграђеног и реконструисаног објекта добити нових 50.000 квадратних метара корисног простора за заводе, институте и клинике, а уз капацитете који се већ користе на простору некадашње Градске болнице, нови центар ће бити и један од највећих у Србији.

Такође, биће то и медицинска и научноистраживачка установа у којој ће на једном месту бити омогућена комплетна здравствена заштита за око два и по милиона становника тог дела Србије.

У комплексу новог центра који је саграђен по моделу "паметних зграда", биће и један од највећих операционих блокова у Србији и на Балкану са 16 најсавременије опремљених хируршких сала, три ангио-сале, два ургентна центра.

Пацијенти ће бити смештени у комфорним двокреветним собама са купатилима.

Укупно је 613 стандардних лежајева у стационарном делу и капацитетима за интензивну негу, а први пут у најразвијенијим здравственим установама у Србији саграђен је и засебан центар за трансплантацију органа и праћење стања пацијената у најмодернијим условима за збрињавање становништва, али и за рад медицинских стручњака.

Европска инвестициона банка (ЕИБ) финансира градњу КЦ Ниш са 35 милиона евра, а из републичког буџета издвојено је 17 милиона евра за опремање нишког КЦ.

Према подацима о радовима, у изградњу Клиничког центра потрошено је 13.500 кубика бетона, 1.800 тона арматуре, 530 тона челика.

Више од 30 домаћих фирми и више од 600 радника било је ангажовано на овом пројекту.

"Нулта толеранција на корупцију"

Свака пријава корупције значиће санкције државе, поручио је Вучић и истакао да "око тога нема дилеме".

Додао је да је свуда где људи имају могућност за додатне приходе увек врло тешко сузбити корупцију, али да ће држава имати нулту толеранцију на корупцију.

Вучић је рекао да у Нишу више нису проблем радови на новом Клиничком центру, већ притужбе друге врсте.

"Сад имате безброј притужби, ја сам добио око 20 мејлова, око специјализаната... Да ли је добра процедура или није, како ће да примају, ко ће да пређе на ово место, ко ће да остане на онкологији...", рекао је Вучић.

Председник је навео и да сматра да јесте проблем што је морао да интервенише због кашњења радова у КЦ Ниш, али је додао да зато и постоје људи који раде, да би могли нешто да убрзају.

"Кад сам питао извођача шта можемо да урадимо да вам олакшамо, само су ми рекли да наставим да вршим притисак", испричао је Вучић.

Поновио је да здравствене установе у Нишу данас потпуно другачије изгледају, Клинички центар, Дом здравља, кардиоваскуларна хирургија... и додао да је држава дала новац и за уређење моста преко Нишаве, Нишке тврђаве, фасада...

"Безброј пута смо помогли, нешто се дешава по југу и југоистоку Србије, о ауто-путу да не говорим.... Лоповлук и криминал треба почистити у складу са законом по што краћој процедури", рекао је Вучић.

Он је поновио и да све фабрике које је отварао у Нишу - раде.

"Иако знам да у Србији сви воле кукњаву, која је то друга фабрика коју Вучић није довео, а да ради? Све су упропастили, уништили, ЕИ Ниш, није личила ни на руину, како су је унередили, а како данас та фабрика лепо изгледа... Како ће изгледати 'Цумтобел', сутра 'Леони', како изгледа 'Џонсон електрик'... Ипак смо нешто направили", рекао је Вучић.

Напоменуо је да данас имамо проблем, не са новцем, већ недостатком пројеката.

"Раније није било средстава. Сада, када имате добре јавне финансије, суфицит у буџету, можете да улажете у овакве ствари", рекао је Вучић указујући на Клинички центар и реновирање Дома здравља.

Навео је да ће у Клинички центар у Београду бити уложено између 95 и 100 милиона евра, у КЦ у Новом Саду 40 до 50 милиона евра, колико ће бити потрошено и на Клинички центар у Крагујевцу.

"Раније су могли само да причају бајке, али не можете ништа да урадите када имате галопирајућу инфлацију. Данас нема проблема са новцем, имамо га више и можемо да га више трошимо, али недостају пројекти", рекао је Вучић.

РадовановићНова зграда Клиничког центра до краја године

Радови на обнови постојеће зграде и изградњи нове у КЦ Ниш биће завршени до краја године и грађани ће имати прилике да се боље и квалитетније лече у новим условима, рекао је директор те установе Зоран Радовановић.

Истакао је да су критике због кашњења радова биле усмерене на извођаче, јер су неколико пута "пробијали рокове".

"Ангажовањем председника Александра Вучића и Владе Србије увели смо много бољу кооординацију у извођењу радова, у реализацији самог кредита који је Србија узела за обнову клиничких центара", рекао је радовановић за Танјуг.

Поручује да ће одговорни за кашњење бити санкционисани, а најважније је да ће грађани Србије и Ниша имати прилику да се боље и квалитетније лече у новим условима.

Додаје да према тој здравственој установи гравитира два и по милиона становника - од Прешева до Јагодине, од границе према Бугарској до Крушевца и 300.000 становника Ниша.

"Са повећањем обима посла, са повећањем броја кревета стварају се услови за добијање нових радних места", рекао је Радовановић и додао да ће уз нову опрему, за коју је Влада Србије издвојила скоро два милијарде динара, бити уведене нове технике и процедуре.

Хирург у КЦ Ниш Марија Димитријевић слаже се да ће нова опрема омогућити бољу дијагностику, као и да ће се смањити постоперативни ток и боравак у болници.

Савремена опрема, појашњава, олакшаће посао и хирурзима, али и другим лекарима, као и пацијентима.

Завршни радови на реконструкцији Дома здравља Ниш

Вучић је обишао и Дом здравља у Нишу, у који, како је рекао, 32 године није улагано ништа, иако је највећи на Балкану, и додао да је у обнову уложено 119 милиона динара, односно око милион евра.

"Тамо је 89 нових тоалета урађено, промењени су кров, фасада, подови, столарија. Прелепо изгледа, као део неког модерног архитекте из будућности", рекао је Вучић.

Нишлије су аплаузом дочекале Вучића, а радове су заједно са њим обишли и министар здравља Златибор Лончар и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Радови на реконструкцији Дома здравља су почели 6. фебруара, а рок за завршетак посла је 24. август.

У склопу пројекта адаптације објекта и енергетске санације предвиђена је санација крова, поправка и замена хидроизолације, санација фасаде, замена дотрајале спољне столарије и браварије, алуминијумском столаријом, адаптација мокрих чворова, комплетна замена водоводне и канализационе инсталације, поправка и сервисирање клима уређаја и партерно уређење и друго.

Захваљујући подршци Владе Србије у реконструкцију централног објекта Дома здравља биће уложено укупно 112,4 милиона динара.

Пројекат финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије.

На пример, алуминијумском столаријом биће замењено 576 прозора и шест портала, адаптирано 89 мокрих чворова, а реконструкција ће обухватити мокре чворове у објекту чија је корисна површина 16.000 метара квадратних.

Тренутно је изведено 3.600 квадрата фасаде, што је око 90 одсто реализације и замењено је 470 прозора.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара