Одобрена изградња жичаре на Златибору

Министарство грађевинарства Србије данас је доделило грађевинску дозволу Општини Чајетина као инвеститору за прву фазу изградње жичаре с кабинама (гондолама) "Златибор–Торник", чија је предрачунска вредност 200 милиона динара. Овај пример доказује да у Србији политички мотивисани притисци и заобилажење прописа нису начин да се дође до дозволе за градњу, већ је начин познат и исти за све инвеститоре – подношење потпуне документације без техничких пропуста, саопштило је Министарство.

Радови, како се наводи у одлуци Министарства, обухватају изградњу крајње станице Торник с пратећим објектима.

У одлуци је наведено и да грађевинска дозвола престаје да важи ако радови не почну у року од две године од дана правоснажности решења.

На основу те одлуке инвеститор се обавезује да пре издавања употребне дозволе изврши спајање набројаних земљишних катастарских парцела у грађевинску парцелу, и да осам дана пре почетка извођења радова пријави почетак грађења објекта Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Инвеститор се обавезује да обезбеди стручни надзор изградње, наводи се у решењу и додаје да се за радове не обрачунава допринос за уређење грађевинског земљишта.

Ово решење је, како је наведено, коначно у управном поступку и против њега се не може уложити жалба, али се може покренути управни спор, подношењем тужбе Управном суду Србије у року од 30 дана од дана пријема решења.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре одлуку је донело решавајући по захтеву инвеститора, Општине Чајетина, по овлашћењу ЈП "Голд гондола Златибор", за издавање грађевинске дозволе за фазну изградњу жичаре "Златибор–Торник", на територији Општине Чајетина.

Министарство: Документација овај пут потпуна

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да је издало дозволу након што је та општина овога пута предала потпуну и исправну документацију.

"Овај пример доказује да у Србији политички мотивисани притисци и заобилажење прописа нису начин да се дође до дозволе за градњу, већ је начин познат и исти за све инвеститоре – подношење потпуне документације без техничких пропуста", саопштило је Министарство.

Наводи се да је то министарство увек спремно да, у случају несналажења инвеститора, пружи техничку помоћ у припреми документације, као што је то урадило и у случају Општине Чајетина, која је четврти пут успела да поднесе исправна документа.

Та општина је, наводи се, претходна три пута одбијена само из једног разлога – није подносила исправну документацију, иако су им више пута дате прецизне инструкције шта је потребно изменити како би испунили законске услове да захтев буде позитивно решен.

"Од свих инвеститора, па и од Чајетине, тражимо ни мање ни више, него да припреме технички исправан пројекат и поштују све безбедносне стандарде. Чим то учине, могу да рачунају на грађевинску дозволу за свега неколико радних дана, јер Србија данас има модеран електронски систем који то омогућава, и за који је добила признање од светских институција", саопштава Министарство.

"Подршка пројекту од почетка" 

Наводе и да Министарство подржава изградњу гондоле на Златибору од самог почетка, јер ће тим пројектом једна од најлепших планина у Србији постати још атрактивнија за туристе, а златиборски крај ће моћи да се економски још брже развија.

"Овакав став смо показали и на делу, омогућавајући Општини Чајетина да пројекат реализује у више фаза, пружањем стручне подршке инвеститору у процесу прибављања документације и издавањем локацијских услова у року вишеструко краћем од законског", истиче се.

Министарство скреће пажњу Општини Чајетина да је у обавези да и за преостале фазе изградње панорамске гондоле, за почетну и међустаницу, као и трасу гондоле, поднесе уредне захтеве овом Министарству "који ће бити на исти начин решавани – брзо и ефикасно".

"Међутим, као што се боримо за изградњу у складу са законом, у складу са истим принципом, очекујемо да ће Тужилаштво поступити по пријави Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за организовани криминал у Општини Чајетина из 2015. године, и о томе обавестити јавност", закључује Министарство грађевинарства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво