Пауновић: Неопходно запошљавање стручњака у Параћину

Општина Параћин, једна од 45 у Србији која у односу на прописан број има мање запослених у општинским службама и установама чији је оснивач, остала је без стручних људи и у озбиљном је проблему да задовољи захтеве грађана, изјавио је председник општине Саша Пауновић.

"Реч је о стручњацима непоходним за обављање послова за грађане, а не портирима, куририма, спремачицама... Немамо раднике за многа радна места, због одласка у пензију или напуштања радних места из других разлога, одласка у приватне фирме. Ради се о стручњацима, самозапошљавању", објаснио је Пауновић.

Навео је да од нове премијерке Ане Брнабић очекује да ће одобрити ново запошљавање у складу с Одлуком владе о максималном броју запослених на неодређено време у јавним службама на локалу, посебно, како је навео, због њене досадашње политике према запошљавању у јавном сектору и поштовању закона.

Општини Параћин недостаје близу 100 радника а сагласност за нова запошљавања даје и даље владина комисија, објаснио је Пауновић.

"Поднели смо више од 500 захтева за сагласност о новом запошљавању, шаљемо их сваког месеца за све јавне општинске службе, установе и предузећа, а добили смо сагласност за само девет радника, од којих је осам васпитача у предшколској установи а један дипломирани економиста у општинској администрацији", изјавио је Пауновић за "Билтен" општине Параћин.

Пауновић је објаснио да је Параћин дошао у ситуацију, да нема довољно запослених стручњака у општинској администрацији, јер се руководио одлуком Скупштине општине да не ствара велику и гломазну локалну администрацију на коју ће трошти паре из буџета, а која је донета пре одлуке владе о забрани запошљавања.

То је омогућило да у локалном буџету, који је годинама у суфициту, остане више пара, и до 50.000.000 динара годишње, што је коришћено за решавање проблема грађана, додао је Пауновић.

Забрану запошљавања доносиле су до сада две владе и она тако траје већ девет година, а Параћин, који је водио рачуна да не изађе из законских оквира, дошао је зато у ситуацију да остане без радника, првенствено стручњака, поновио је Пауновић, те закључио да то угрожава квалитетан рад локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи