Ускоро ратификација нових уговора САД и Србије у области правосуђа

Министарка правде Нела Кубуровић и амбасадор САД у Србији Кајл Скот надају се да ће САД и Србија ускоро ратификовати нове уговоре о билатералној сарадњи у области правосуђа, који су потписани прошле године, саопштено је из Министарства правде.

Тим споразумима треба да се додатно унапреде односи две земље у области права. Кубуровићева и Скот су на данашњем састанку разговарали о даљој сарадњи Србије и САД као и о новом УСАИД пројекту чије се спровођење очекује у другој половини 2017. године, донети исто тако добре резултате, као и претходни.

Нови четворогодишњи пројекат треба да пружи подршку изради нове Националне стратегије реформе правосуђа за период 2019-2023. године, као и да допринесе повећању ефикасности правосуђа кроз јачање система извршења и јачање капацитета правосудних институција, наводи се у саопштењу.

Када је у питању борба против организованог криминала и корупције, Кубуровићева и амбасадор су се сложили да су САД пружиле значајну подршку приликом обука судија и тужилаца, које су неопходне за ефикасно спровођење новог Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, чија примена почиње 1. марта 2018. године.

Амбасадор САД је такође, како се наводи, похвалио доношење новог Закона о спречавању насиља у породици, чији је нацрт израдило Министарство правде и нагласио да је потребна његова доследна имплементација, како се случајеви убистава жена и деце не би понављали, а што се по његовим речима, не дешава само у Србији, него и у свим другим државама.

Честитао је саговорници на поновном избору на место министра правде и истакао да се нада да ће будућа сарадња бити још боља.

Кубуровићева је захвалила амбасадору на свој помоћи коју САД пружају Србији и указала да је досадашња подршка, која се остваривала кроз УСАИД пројекте, била врло значајна за унапређење правосудног система, као и да су ти пројекти донели конкретне реултате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи